szerző:
Eduline

"Országos fekete-kockás napot" tarthatnak országszerte az iskolákban - a szervezők arra kérik a szülőket, a gyerekeket és a tanárokat, hogy december 19-én, a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulóján viseljenek fekete vagy kockás ruhát, kössenek fekete szalagot az iskolák kapujára, kerítésére, ablakaiba.

Tüntetés a Kossuth téren 2016 elején. Ismét utcára vonulnak
©

"December 19-e a magyar oktatás gyásznapja, mert aznap lesz ötéves az a köznevelési törvény, amellyel a kormány "megteremtette a magyar oktatás kereteit", és elvette a magyar oktatás szabadságát" - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők kiemelik: bár a vidékiek nem lehetnek ott a Tanítanék Mozgalom által szervezett Kossuth téri gyertyagyújtáson, ezen a napon az ország bármely településén bárki, bárhol kifejezheti a tiltakozását azzal is, ha valamilyen fekete vagy kockás kabátot, ruhát, inget visel, vagy fekete szalagot tűz a kabátjára, táskájára, az autó antennájára.

"A szülők, gyerekek, tanárok is vegyenek fel fekete vagy kockás ruhát, és kössenek fekete szalagot az iskolák kapujára, kerítésére, ablakaiba! Fejezzük ki, hogy elég volt a hazugságokból, a megfélemlítésből, a tanulók és a tanárok agyonterheléséből" - írják.

A Tanítanék Mozgalom múlt héten jelentette be: december 19-én tüntetés szerveznek az oktatás szabadságáért a Kossuth téren, ahol beszédek hangoznak majd el, és gyertyagyújtás is lesz.

Felhívásukban a "szégyen" kategóriájába sorolják PISA-eredményeket, mint írják, a gyerekek "nem értik Aranyt, Madáchot, Varró Dánielt, de még egy egyszerű használati utasítást sem".