szerző:
Eduline

Van bármi jelentősége, milyen a tanárod az iskolában vagy csak rajtad múlik minden? Ezt a kérdést boncolgatta egy kutatás, mely megállapította, hogy egy igazán jó tanár miatt egy osztály 140 millióval kereshet többet élete során.

A Harvard és a Columbia egyetem kutatói készítettek egy tanulmányt, amelyben azt vizsgálták, van-e bármilyen hatása a tanároknak a diákok tesztpontszámaira és későbbi jövedelmére.

A kutatók 2,5 millió diák több mint 18 millió tesztjének adatait nézték át, akik 3-8. évfolyamban tanultak 1988 és 2009 között, valamint kikérték az adózási nyilvántartásokat is, hogy megnézhessék, melyik diák mennyit keresett a jövőben.

Azt már a beszámolójuk elején leszögezik, hogy félrevezető lett volna a tanárok munkáját pusztán a pontszámok alapján megítélni, hiszen a diákok nem egyformák, nem azonos társadalmi háttérrel rendelkeznek, ami szintén befolyásolhatja a teszteredményeiket. Éppen ezért Raj Chetty, John Friedman és Jonah Rockoff kifejlesztett egy „tanári hozzáadott-érték mutatót”, ami a tanárok alatt elért pontszám-növekedésen alapul, és ami a diákok közötti megfigyelhető különbségeket (például a korábbi pontszámokat) is figyelembe veszi.

Kiderült, hogy a tanároknak tényleg van hatása a tesztpontszámokra. Mint ahogy a kutatásukban egy példával elmagyarázták: ha egy negyedik osztályban tanító tanárnő, aki osztályával jó eredményeket ért el, átmegy egy másik iskolába, ott is rohamosan nőni kezdenek a teszteredmények. Ezeket az adatokat vetették össze az iskola más osztályaival, ahova nem érkezett új tanár, így kimondható, hogy nem csak véletlenről van szó, hanem valóban az új tanárnak volt ekkora hatása a diákokra. Tehát az kijelenthető, hogy a „hozzáadott-érték” alapján kiemelkedő tanárok tényleg pozitív hatással vannak a diákjaikra. És mindez nem csak a dolgozatok során érezteti hatását. Ezeken a képeken röhög az internet: ezért is szeretjük a tanárokat

Azt is megvizsgálták, hogy a jó tanárok diákjainak milyen lett a későbbi élete, és azt lehetett megállapítani, hogy akinek ösztönző, jó tanára volt, nagyobb eséllyel mentek egyetemre és a későbbiekben jól fizető állásokban helyezkedtek el – egy életpálya alatt átlagosan 25 ezer dollárral (kb. 7 millió forint) keresnek többet azon társaiknál, akiknek átlagos tanáruk volt. Ha 20 fős osztályokkal számolunk, egy jó tanár egy életpálya alatt 140 millió forint jövedelmet termel diákjainak.

Azt, hogy mennyit keresnek a magyar tanárok, itt találjátok meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!