szerző:
MTI

Ismet Yilmaz oktatási miniszter a 2019/2020-as tanévtől eltörölné a török iskolákban a házi feladatot.

©

Az Anadolu török állami hírügynökségnek szerdán adott nyilatkozatban Yilmaz kifejtette: szeretnék, ha a tanulók inkább magára a tanórára összpontosítanák a figyelmüket, és az anyagot már ott elsajátítanák. Ugyanakkor "a memorizálás módszerét is megszüntetnénk" - jelezte a tárcavezető, hozzátéve, hogy projektmunka keretében a tanárok mégis adhatnának a gyerekeknek otthonra feladatot.

Yilmaz hangsúlyozta azt is: hisznek abban, hogy a gyerekek otthon átismétlik az órán tanultakat. Rámutatott: azt szeretnék, ha a török diákok megszereznék azt a képességet, amellyel az életben is használni, hasznosítani tudják az iskolában megszerzett tudást. "Az előttünk álló korszaknak megfelelő oktatási rendszert fogunk biztosítani a gyerekeknek" - nyomatékosította.

A miniszter nem részletezte, hogy a tervezett intézkedések pontosan mely iskolatípusokat érintenék. Törökországban 2012 őszétől a tankötelezettség nyolc évről tizenkettőre nőtt. A gyerekek mind az általános, mind a középiskolában négy évig tanulnak. A 2017/2018-as tanév során az alap- és középfokú oktatásban mintegy 18 millió diák vett részt.

Végleg eltörlik a házi feladatokat a svéd iskolákban?

Svédországban egy iskolában nemrég úgy döntöttek, hogy eltörlik a dolgozatírást és a házi feladatokat is. Svédországban nemrég úgy döntöttek, hogy eltörlik a dolgozatírást és a házi feladatokat is. Először nem az egész országban, csak egy Bodenben található iskolában, de hamarosan az is elképzelhető lesz, hogy országszerte bevezetik ezt a szabályt.