szerző:
Eduline

Eltörlik a diákhitel 2 kamatát, alaposan beolvasott egy középiskolás az oktatáspolitikusoknak, keressük az ország legszebb egyetemvárosát - ezek voltak a hét hírei.

Rengeteget túlóráznak a pedagógusok a tanárhiány miatt

Döcögősen indult a tanév sok pedagógus számára. Saját óráik mellett hiányzó kollégáik óráit is meg kell tartaniuk azoknak, akik olyan iskolában dolgoznak, amely még mindig keres pedagógusokat egy-két, rosszabb esetben három-négy álláshelyre - a helyettesítésért pedig egy fillért sem kapnak. Három héttel a tanévkezdés után még mindig hemzsegnek a tanári álláshirdetések az álláshirdető oldalakon és a Facebookon. A teljes cikket itt olvashatjátok.

Eltörölték a diákhitel 2 kamatát

Több ponton módosítottak a diákhitel igénylési és törlesztési szabályain - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

©

„A rektor ma nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”

Be kell vezetni a kötelező angolérettségit, át kell szabni az államilag támogatott egyetemi-főiskolai tanulmányok és a hallgatói ösztöndíjak rendszerét, az iskolafenntartásra vállalkozó önkormányzatoknak pedig vissza kell adni az oktatási intézményeiket - erről beszélt az eduline-nak adott interjúban Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, aki szerint a felsőoktatás 2017-re odáig jutott, hogy „a rektor nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”. Az interjút itt olvashatjátok el.

Rövidebb nyári szünet jön az iskolákban? Aláírásgyűjtéssel mondanak nemet a tervre

Hivatalos aláírásgyűjtésbe kezdene a nyári szünet lerövidítése ellen a Független Diákparlament, szerintük a tanév rendjének átalakítása tovább fokozná a diákok leterheltségét. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Melyik Magyarország legszebb egyetemvárosa?

Budapesten tanul a legtöbb hallgató, pedig a vidéki egyetemvárosok is rengeteg lehetőséget tartogatnak. Arra vagyunk kíváncsiak, ti melyik vidéki egyetemvárost tartjátok a legszebbnek: szavazzatok, kommentben pedig részletes véleményeket is várunk. Itt szavazhattok.

Keményen beolvasott az oktatáspolitikusoknak egy diák a Facebookon

Több ezren osztották meg annak a középiskolásnak a Facebook-posztját, aki az Oktatási Hivatalnak címzett levelében arra panaszkodik, a rengeteg tanóra, az ingázás és a tanulás miatt sem sportolásra, sem a barátaira, sem szórakozásra nem jut ideje. "Minden egyes nap egy borzasztó körforgás" - írja. A teljes cikket itt olvashatjátok el.