szerző:
Eduline

Több városban is szerveznek beszélgetéseket és flashmobot a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" tüntetés részeként. Szegeden, Egerben, Salgótarjánban, Győrött és Szekszárdon is lesznek

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már több mint 13 ezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" tüntetésen. "Január 19-én (pénteken) délelőtt ne menj suliba, délután 4-kor pedig közösen tüntetünk a Parlament előtt az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt! Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! Vonuljunk együtt a Parlament elé, hogy egy demonstráció keretében jelezzük: a magyar diákság egy nagy közösség, akik tesznek egy jobb oktatásért, akik kiállnak egy mindenki számára élhető jövőért!" - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). "A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, és mint ilyen, az Alaptörvényben garantált alapjog, az nem köthető életkorhoz vagy egyéb státuszhoz.

Vidéki városokban is szerveznek programokat az akcióhoz csatlakozó diákok. Szegeden, a Dugonics téren 11 órától tartanak flashmobot, a Facebook-felhívás szerint "egy modernebb, demokratikusabb és a diákok aránytalan túlterhelését csökkentő oktatás mellett". Salgótarjánban az ifjúsági irodában találkoznak azok, akik részt vesznek a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akcióban, kerekasztal-beszélgetést tartanak az oktatás gyenge pontjairól. Egerben is hasonló programmal készülnek, ott a Dobó téri "Ifipontban" találkozik hatvan diák péntek reggel.

Győrött a Kis Bohém nevű kávézóban találkoznak a diákok a Független Diákparlament egyik képviselőjével, akivel a facebookos leírás szerint az oktatás problémáit fogják átbeszélni. Szekszárdon szintén ez a program, ott a Scarabeus rendezvényteremben beszélgetnek a diákok az oktatásról.

Több ezren tervezik, hogy nem mennek ma iskolába: sokan egyszerű trükkel szereznek igazolást

Több mint 13 ezer diák jelezte a Facebookon, hogy ma nem megy iskolába, helyette részt vesz a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű tüntetésen. Igazolást azonban valahonnan szerezniük kell. A legtöbben a szüleiktől kérnek majd papírt, mások azonban kihasználják, hogy a szombatig tartó Educatio kiállítás látogatói hivatalos igazolást kapnak, amelyet minden iskola elfogad.