szerző:
Eduline

Vagy ha mégis, itt az alkalom, hogy felelevenítsd az irodalomórákon tanultakat. 112 éve, 1905. április 11-én született József Attila - ma van a költészet napja.

Egészen 2004-ig élt olyan ember...

... aki József Attila gyerekkoráról is tudott mesélni. József Etelka, József Attila nővére - akivel együtt került nevelőszülőkhöz Öcsödre a későbbi költő - egészen 2004-ig élt, 101 évesen hunyt el. Ő volt József Attila hagyatékának gondozója, 2003-ban megkapta a Magyar  Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

"Attila név nem is létezik"

József Attila édesapja elhagyta a családot (nagyon korán, amikor a későbbi költő még csak hároméves volt), édesanyja pedig csak nagy nehézségek árán tudta fenntartani a családot. 1910 februárjában úgy döntött, hogy két kisebb gyermekét, Etelt és Attilát a Gyermekvédő Liga gondjaira bízza. A testvérek Öcsödre kerültek nevelőszülőkhöz, egy parasztgazda házába.

A házimunkában, az állatok etetésében és legeltetésében segítettek, ezért kapták az ellátást. József Attila nevelőszülei a gyerek füle hallatára beszélték meg szomszédaikkal, hogy az Attila név nem létezik, és innentől fogva Pistának szólították.

Végigjárhatjuk élete főbb állomásait

Ha ma valaki úgy dönt, szívesen megnézné, hol született és élt József Attila, jó néhány budapesti (szegedi, makói stb.) címet végig kell járnia. Csak néhány a sok közül: Gát utca 3. (Ferencvárosban, itt született), Gubacsi út (édesanyja itt bérelt lakást), Üllői út 63. (nővére, József Jolán első férjének lakása), Ferenc tér (itt lakott édesanyjával annak betegsége idején).

©
Az egyik legnagyobb költő...

kettest kapott a magyarérettségire. A legendás történetet alighanem sokan ismerik: 1923. december 13-án - sok iskolaváltás után - József Attila a Werbőczy Gimnáziumban leérettségizett. Magyarból Pintér Jenő tankerületi főigazgató volt a vizsgáztatója, akitől elégségest kapott.

Közgazdasági rovatvezető is volt

1923 májusában Lázadó Krisztus című versét a Kékmadár című lap közölte először, amelynek október 1-jétől közgazdasági rovatvezetője lett.

Hét dolog, amit biztosan nem tudtál Arany Jánosról

Kétszáz éve, 1817 márciusában született Arany János, akiről mindenki tanul az iskolában. Néhány érdekesség azonban kimaradt a tankönyvekből. 1. Zseni volt Ezzel aligha mondunk újdonságot, de azt talán kevesebben tudják, hogy Arany egészen korán, három-négy éves korában megtanult olvasni - hamuba írt betűk segítségével. Mire iskolába került, tökéletesen olvasott, ez pedig a 19.