szerző:
Eduline

Már a munkaadók is belátják, hogy rossz döntés volt csökkenteni a tankötelezettségi korhatárt. Sokan úgy kerülnek ki az iskolarendszerből, hogy írni sem tudnak.

©

Változtatásokra van szükség a közoktatásban, mert az iskolákból a munkaerőpiacra kilépő fiatalok negyede funkcionális analfabéta, így ők a munkaadók szempontjából nagyjából használhatatlanok - írja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének véleményéről a Népszava.

A szervezet ezért azt javasolta a kormánynak, hogy állítsa vissza 18 évre a tankötelezettséget, valamint hogy vezesse be az általános iskola végi vizsgát, amelyen a gyerekeknek az alapvető számolási és szövegértési készségeikről kellene számot adniuk. Az alapkészségek hiánya gazdasági szempontból kétszeresen káros: egyrészt külföldi vendégmunkásokra van szükség a nem megfelelő magyar utánpótlás miatt, másrészt a lemorzsolódó képzetlenek szociális szempontból is megterhelik a költségvetést.

A jelenlegi elméleti és gyakorlati képzés nem felel meg a piaci elvárásoknak – mondta Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) somogyi elnöke, aki szerint a szakképzésből érkező fiatalok a legtöbb esetben annyira képzetlenek, hogy csak segédmunkára lehet őket használni.

Vizsgát vezetnének be az általános iskola végén: újabb javaslat

Komplex javaslatcsomagot dolgozott ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a szakképzés megújításához. A szervezet szerint például érdemes lenne bevezetni egy általános iskolai "záróvizsgát". Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke ismertette: a német duális szakképzés 2030-ig tartó, megújított rendszerét tekintették irányadónak a több mint két évig tartó munka során.