szerző:
eduline/mti

Erre is utalhatnak a nemzetgazdasági miniszter mai szavai.

A szakképzés minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb fejlesztésére van szükség, a többi között azért, mert a gazdaság igényeinek megfelelő, képzett munkavállalók nélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás további bővüléséhez szükséges termelékenység-emelés - mondta a nemzetgazdasági miniszter az Európai szakképzési hét rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén.

Parragh László a kereskedelmi és iparkamara elnöke nemrég arról beszélt, hogy minden rendben van a hazai szakképzéssel.

Varga példaként említette a digitális átalakulással járó kihívásokat. Elmondta: a digitalizáció elterjedése miatt a 4 millió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg.

A képzésnek tehát fel kell készítenie a munkavállalókat arra is, hogy képesek legyenek új szakmákban elhelyezkedni - hangsúlyozta, hozzátéve: a technológiai fejlesztésekhez és a kapacitások bővítéséhez is elengedhetetlen a szakképzett munkaerő.

Navracsics Tibor, oktatásért is felelős EU-biztos szintén ezen a rendezvényen arról beszélt, hogy a cégek 40 százaléka küzd az Európai Unióban a szakképzett munkaerő hiányával, és egyre erősebb a felismerés, hogy többet kell befektetni az oktatásba, korszerűsíteni kell az oktatás szerkezetét és tartalmát.