szerző:
MTI

A köznevelési törvény tárgyalásának elhalasztását, és köznevelési kerekasztal létrehozását követelik azok a...

A köznevelési törvény tárgyalásának elhalasztását, és köznevelési kerekasztal létrehozását követelik azok a pedagógusok, akiknek tiltakozó aláírásait a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanárai adták át csütörtökön a Parlament előtt. Az aláírásokat Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke vette át.   

Stribik Ferenc és Tollner József tanárok, az akció szervezői újságíróknak elmondták: mintegy 2600 aláírást hoztak az Országgyűlés elnökének, többek között 77 iskola is csatlakozott akciójukhoz. Tollner József kiemelte: nagyon sok telefont és emailt is kaptak, amelyben támogatásukról biztosították őket, de - mint mondta - , a többség  nem meri a nevét adni a tiltakozáshoz.

Felidézte, hogy október 11-én jelent meg az új köznevelési törvény tervezete, és mindössze két hét állt rendelkezésre, hogy a szakmai szervezetek megvitassák és véleményezzék azt. A tervezet szerintük nem igazán átgondolt, központosító szándékot fogalmaz meg.    

Tollner József október 24-én az akció meghirdetésekor azt mondta, hogy a budaörsi aláírók részletesen kifejtik, hogy szerintük miért hamisak a törvénytervezet azon állításai: a jogszabály elfogadása után növekedne az oktatási intézmények és a pedagógusok önállósága, javulna az iskolarendszer eredményessége és húzóerővé válna a tudás. A tiltakozók úgy vélik, hogy a törvénytervezet a pedagógusokat nem alkotó embernek, hanem végrehajtó közszolgának tekinti. Hozzáteszik: közszolgálatot akarnak végezni, de nem szolgaként, hanem autonóm értelmiségiként. A részletes indoklást is tartalmazó felhívást az ország összes általános iskolájának és középiskolájának elküldték aláírásra.