szerző:
Eduline

Fokozatosan megszűnik a gimnáziumi képzés az ország több mint 80 iskolájában, az összes érintett intézmény vidéki. Ezeken a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át, a szakképzés lesz a meghatározó. 31 iskola ráadásul olyan térségben van, ahol nincs másik gimnázium.

©

Még május 22-én lépett hatályba az a kormányrendelet, mely kimondta, melyik oktatási intézmények maradnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és/vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában. A jogszabály értelmében több mint 80 intézményben szűnik meg a gimnáziumi képzés, ám ezek közül 31 olyan térségben van, ahol nincs más gimnázium.

Hiller István a napirend előtti felszólalásában azt mondta, az önkormányzati iskolák államosítása túlcentralizált rendszert hozott létre, egycsatornás döntésekhez, meggondolatlan és hibás eredményekhez vezetett. Szükség volt központosításra, de eltévesztették a mértéket. Súlyos hiba, hogy a szakképzést a gimnáziumi oktatás kárára kívánják növelni. A férőhelyek csökkentése - aminek oka, hogy kevesebb diplomás legyen - meggondolatlan, távlatokat nem nyitó lépés - mondta és felsorolta azon településeket, ahol felmenő rendszerben megszűnhet a gimnáziumi képzés. Ez szégyen - mondta.

Rétvári Bence szintén az Országgyűlésben hangsúlyozta, csak a vegyes intézményeket választják szét és csak ott szűnik meg a gimnáziumi oktatás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a szakképzés nemzetgazdasági tárcához kerülésével, a profiltisztítással jelentősen csökkenni fog a jövőben a gimnáziumi képzések száma, és sok pedagógusnak kell majd új állást keresnie. Mendrey László kiemelte, csökken az érettségihez jutók száma is, előfordulhat, hogy megyei szinten nem lesz gimnáziumi képzés. Hozzátette, a létrejövő szakgimnáziumokban végző tanulók felsőfokú tanulmányi lehetőségei súlyosan korlátozottak lesznek, a szakközépiskolában végző diákok számára az érettségi megszerzése és a továbbtanulás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Az iskolák listáját a kormányrendeletben, itt megtaláljátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!