szerző:
Eduline

A kormány - vélhetően a feszültségek enyhítése érdekében - egyszerűen megmondta, hogy kiket minősíthetnek fel jobb fizetéssel a Pedagógus II. szintre, ám másokat meg a kezdők fokozatában hagyták, amíg nem dolgoznak ki új minősítési eljárást. Egyelőre még mindig nincs szó az összes iskolai pedagógiai munkát segítők bérrendezéséről.

"Bizonyítványosztó" tanártüntetés a fővárosban a tanév végén.
©

Péntek késő délután a A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szúrta ki, hogy a kormány rendeletben nyúlt hozzá a pedagógusok minősítési rendszeréhez, mely pozitívan érinthet közel 20 ezer tanárt, vagy legalább egyértelmű helyzetet teremt.

A 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus besorolása minősítési eljárás lefolytatása nélkül véglegessé válik, azaz a korábbi, pedagógusokkal kötött megállapodás szerint nem kell a következő években további minősítési eljárásokra számítaniuk. Ha a tanárok levelet kapnak a Ped II. jelentkezés törléséről az Oktatási Hivataltól, ne ijedjenek meg, az ő esetükben megtörtént a felminősítés.

Ettől eltérően az a 2015. január 1-jén ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógus, aki 2016. július 1. előtt olyan minősítési eljárásban vett részt, amely sikertelen
tanúsítvány kiadásával zárult – feltéve, hogy 2019. december 31-ig nem szerzi meg a Pedagógus II. fokozatba való besoroláshoz szükséges sikeres minősítést – 2020. január 1-jén a Pedagógus II. fokozatba való ideiglenes besorolását elveszti - tehát marad a Ped I.-ben. Ez azzal is jár, hogy az ideiglenesen magasabb fizetését elveszíti, viszont a korábban kapott magasabb fizetésből a különbözetet nem kell visszafizetnie.

A  Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus-munkakörben, pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, nevelési-oktatási intézményben pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, akiknek a következő tanév kezdetekor már csak 7, vagy annál kevesebbvan a nyugdíjig, már  2017. január 1-jén Pedagógus II. fokozat szerinti bérezést kap. Kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt.

Ez a rendelkezés alkalmazandó a 2017. január 1-jét követően létesített foglalkoztatási jogviszonyok esetén is. A korábban Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak nem sorolhatók vissza Gyakornok fokozatba.

A PDSZ üzenete Nagy Erzsébet szakszervezeti tag részéről azzal a személyes megjegyzéssel zárult, hogy erre a rendezésre szerinte "az életben nem került volna sor", ha nincsenek a 2015/2016-os tanév tüntetései, munkabeszüntetései. "Ez az eredmény persze messze nem elegendő" - tette hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!