szerző:
Eduline

Iskolában játszódó regényeket kerestek? Ma tíz külföldi és magyar művet ajánlunk - a klasszikusoktól a legnépszerűbbekig.

Erich Kästner: A repülő osztály

Kästner regénye egy bentlakásos fiúiskolában játszódik, ahol a diákok éppen a karácsonyi színdarabra készülnek. Az órákon már nem is tudnak figyelni, mert közeledik a szünet, a próbateremért is meg kell küzdeniük a felsőévesekkel, bátorságpróbát kell tenniük, és Martinnak is valahogy haza kellene látogatnia.

J.K. Rowling: Harry Potter

A hét kötetből álló regénysorozat nem véletlenül lett világhírű. Harry kegyetlen nevelőszüleitől kerül a bentlakásos Roxfort Varázsló- és Boszorkányképző Iskolába, ahol nemsokára felbukkan a világ valaha élt legnagyobb feketemágusa, Voldemort nagyúr.

Janne Teller: Semmi

A kortárs dán író regénye azzal indul, hogy Pierre Anton otthagyja az iskolát, mondván, hogy az életben semminek sincs értelme, így tanulnia sem kell. Az osztálytársai be akarják bizonyítani, hogy van értelme az életnek, így elkezdik felépíteni a Fontos Dolgok Halmát. A történet akkor kezd elmérgesedni, amikor a diákok egyre nagyobb áldozatokat kérnek egymástól, így kerül a halomra Sofie "ártatlansága" és a kis Emil koporsója.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

A lowoodi árva címen is megjelent regény valódi klasszikus, az árván maradt Jane-ről szól. Mrs. Reed, Jane nevelőanyja nem bánik kesztyűs kézzel a lánnyal, és mivel Jane nem hajlandó megalázkodni, végül a lowoodi árvaházba küldi. A regény nem ér véget az intézeti évekkel, Jane később magántanítóként dolgozik.

Stephen King: Carrie

Stephen Kinget nem kell bemutatni, a Carrie pedig történetesen egy olyan horrortörténete, amely az iskolában játszódik. Itt Carrie gúnyolódások céltáblája lesz, míg otthon bigott katolikus anyja szeretné belőle kiűzni az ördögöt - a lánynak ugyanis természetfeletti ereje van. Öt könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia az egyetem előtt.

Ottlik Géza: Iskola a határon

Ottlik regényét a megjelenéskor nem fogadta nagy érdeklődés, mára mégis kultikus művé vált. Egy katonaiskola próbatételeire már felnőtt fejjel emlékszik vissza az elbeszélő, segítségére pedig halott barátjának, Medve Gábornak kéziratai lesznek.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A kötelező olvasmányok között is szerepel, és valóban érdemes elolvasni. Budapesten a fiúknak nem egyszerű megfelelő játszóterületet szerezni, így a Pál utcai fiúk és a vörösingesek között háború indul a grundért.

©

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy művében több, több rövid karcolatot olvashattok a diákéletről és Bauerről. A reggeli felkelés nehézségeitől az osztálytermi feleltetésen át odáig, hogy Bauer már felnőve, otthon tanítja kisfiát.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Nyilas Misi a debreceni kollégium diákja, ahol a szobatársai elveszik az otthonról kapott csomagját, Pósalaky úr pedig, akinek délutánonként felolvas, rögtön tegezni kezdi, amikor megtudja, hogy az apja csak egy ács. Misi igazi megpróbáltatásai akkor jönnek, amikor szívességből megteszi a lottón Pósalaky számait, a szelvényt viszont elhagyja.

Szabó Magda: Abigél

Ginának nagyvárosi lányként kész rémálom a világvégi, bentlakásos iskola, a Matula Intézet, ahová apja, Vitay tábornok mindenféle magyarázat nélkül beiratta. A lány segítségére van a csodatevő szobor, Abigél, aki minden diák kívánságát teljesíti, de ő sem mindenható: az intézet falain túl zajlik a második világháború, és a németek bevonulnak Magyarországra. Öt könyv, amit el kell olvasnod a 30. születésnapod előtt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!