szerző:
Eduline

Sajólád iskoláját 2013-ban vette át a katolikus egyház, így az iskola nem került a Klik fenntartása alá. Azóta inzultosok érték a más felekezetűek gyermekeit, akik inkább átíratták gyermekeiket a szomszédos településekre, de az iskolai renddel is gondok vannak, az idősebbek többször inzultálták a kisebbeket, de az iskola vezetése nem lépett határozottan.

Képünk illusztráció.
©

A sajóládi polgárok 2013-ban 25 évre a katolikus egyháznak adták át az iskolájukat, sok közösség cselekedett így, akik nem akarták állami fenntartásba adni iskolájukat. Ám ma már más véleményen vannak, ugyanis a helyi plébános közreműködésével vezetett intézményben a más vallású diákok és családjaik számára többször megalázó esetek történtek - számolt be a Magyar Narancs. A helyiek más problémákkal is találkoztak, ezért annak ellenére kérvényezték, hogy vegye át a Klik az iskola működtetését, mikor már javában zajlottak a kritikus demonstrációk, illetve ma már pont a felszámolása zajlik.

Az iskolában kötelező a katolikus szertartás szerint az imamondás és a keresztvetés is, ez is jelzi, hogy nem könnyű a nem vallásos, illetve a más vallású diákok helyzete. Emiatt a helyi Jehovai Tanú hitközösség tagjai egyetlen kivétellel kivették gyermekeiket az iskolából. A reformátusok helyzete sem egyszerű, egy szülő arról számolt be, hogy hittanórán hiába válaszolt fia Árvai János plébános kérdéseire, aki ennek ellenére "idetévedt gyereknek" nevezte, a többi diák pedig felvette ezt és megszólták később is a fiút. Egyes diákok félnek templomba járni, a plébános ugyanis durván beszél velük.

Egy szülő egyenesen iskolai terrorról beszél a lapnak. Többen arról számoltak be, hogy az idősebbek inzultálták a kisebbeket a mosdóban, lehúzták a nadrágjukat, belenyomták a kezüket a csészébe, de olyan is előfordult, hogy a másik arcához nyomta egy fiú a péniszét. Utóbbi esetben csak hónapokkal később intézkedett az iskola, az idősebb diák átkerült egy másik iskolába. Az egyik szülő elmondása szerint az osztályfőnök belefojtotta a szót, mikor a mosdóban tapasztalt esetekről akart beszélni a szülői értekezleten.

Míg a polgármester is kikérte a szülők véleményét titkos szavazáson, hogy átkérjék-e az intézményt a Klikhez, addig a plébános és az igazgatónő személyesen - és így nyomást helyezve - kért aláírásokat a szülőktől, hogy nyilatkozzanak arról, hogy továbbra is az egyháznál szeretnék hagyni az iskolát. Később a pedagógusok azokat a szülőket is felkeresték otthonukban, akik az iskolában nem írták alá a nyilatkozatot.

A plébános és Pozbai János polgármester (Fidesz-KDNP) között is megromlott a viszony, Pozbai az egri érseket is felkereste, hogy lépjen fel a helyzet rendezése érdekében. Elmondása szerint Árvai a templomban az igehirdetés során többször politizált is, őt alkalmatlannak nevezete, valamint a Jobbik mellett foglalt állást.

Az egri érsek kivizsgáltatja az iskola ügyét, később ígértek tájékoztatást a lapnak.