szerző:
Eduline

Sikeresen lezajlott az állami intézményfenntartás decentralizációja, ma már nem az a legfőbb kérdés, jó-e az új rendszer, hanem az, miként lehet még jobban működtetni – így értékelte a tanévet Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is átalakították, 59 tankerületi központ jött létre
©

A Magyar Időknek adott interjúból kiderül: a Klebelsberg Központ elnöke nagyon elégedett a tankerületi központok létrehozásával, a Klik decentralizációjával és a Klebelsberg Központ létrehozásával. "Az intézményvezetők többsége látja már az átalakítás eredményét, elmondásuk szerint a döntések időben megszületnek, amelyekbe a fenntartók az igazgatókat is bevonják. Úgy látják, már nem arról kell beszélni, ez a rendszer jó-e, hanem arról, miként lehet még jobban működtetni" - mondta.

Solti Péter hozzátette: "amire a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezni, az az, hogy olyan eszközt adjunk az intézményvezető kezébe, amellyel jutalmazni tudja a kiemelkedő teljesítményeket, mivel ő ismeri a legjobban a munkájukat. A visszajelzés hiányzott a legjobban a rendszerből".

Kellemetlen meglepetés érheti a tanárokat szeptemberben: nem mindenkinek emelkedik a bére

Hiába ígért 3,5 százalékos béremelést a tanároknak pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől. Sok pedagógust érhet kellemetlen meglepetés szeptembertől, nem mindenkinek emelkedik ugyanis a bére - hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán erőforrásminiszter, hogy szeptembertől újabb emelésre számíthatnak a tanárok, tanítók.

Arra a kérdésre, mi a véleménye az iskolai lőterek kialakításáról, azt mondta, "a sportolási lehetőségek bővítése volt a cél a lőterek felmérésekor". "Ez egy lehetőség, amely akkor valósulhat meg, ha az adott iskola is igényli. Köztudott: a sportlövészet nagyon sok képességét fejleszti a tanulóknak, javítja a koncentrációs készséget, önfegyelemre nevel, ahogy ez a küzdősportok esetében is igaz. Egyelőre az igények felmérésénél tartunk, majd amikor rendelkezésre állnak az adatok, akkor fogunk javaslatot tenni az oktatási minisztériumnak" - magyarázta.

Lőtereket alakítana ki az iskolákban a Klik

Levelet küldött a Klebelsberg Központ az iskoláknak azzal kapcsolatban, kialakítható-e lőtér az intézményben vagy az udvarán - adta hírül az RTL Híradó. Azt írták, hogy ehhez hat méterszer tizenöt méteres elkeríthető területre lenne szükség, amely ellátható minden lőtávolságból biztos fedezékkel.