szerző:
MTI

Siófok példát mutatott azzal, hogy a város méretéhez és igényeihez méltó, lelket erősítő kulturális beruházásra...

Siófok példát mutatott azzal, hogy a város méretéhez és igényeihez méltó, lelket erősítő kulturális beruházásra költött ezekben a nehéz időkben – mondta Balázs Árpád polgármester az önkormányzat önerős, 1,4 milliárd forintos beruházásából megvalósult Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár megnyitóján pénteken.

Az új létesítmény átadási ünnepségén Varga Mária, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oktatáspolitikai tanácsadója azt hangsúlyozta, hogy Siófok olyan fejlesztés mellett tette le a voksát, amelynek jelentősége túlnő a város és a régió határain.  

Kovács Emőke intézményvezető beszámolója szerint olyan országosan egyedülálló, háromszintes, 1700 négyzetméteres területű kulturális közintézményt vehetett át a nagyközönség Siófokon, amelynek háttér-infrastruktúrája, technikai felszereltsége, informatikája már szinte túlmutat a XXI. századon is.

A könyvtárának régóta méltó helyet kereső város korábban hiába pályázott többször is támogatásért a célra, ezért döntött végül úgy, hogy saját erőből építi meg. A város főterénél található létesítmény közösségi térként is funkcionál, helyet adva egyebek közt egy helytörténeti gyűjteménynek, előadóteremnek, olvasóteremnek és gyermekfoglalkoztatónak is.  

Az intézmény dokumentumállománya (könyv, folyóirat, CD, CD-ROM, hangos-könyv, stb.) több mint 180 ezerre tehető. A könyvtári szolgáltatások, kulturális rendezvények mellett egy olyan kutatóközpontot is működtetni kívánnak a falai közt, amely összefogja és koordinálja a Balaton régió történeti kutatásait. Az épület teljes egészében akadálymentesített.