szerző:
Eduline

Az iskolák központosítása, a "hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott" változások...

©

Az iskolák központosítása, a "hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott" változások, kényszernyugdíjazások - többek között ez ellen tiltakoznak a Hívatlanul nevű csoport tagjai, tanárok, szülők és támogatók. 

"Hívatlanul létezünk. Előállnunk is úgy kell, úgy lehet: vakmerőn, hívatlanul. Ha van, ha volt hivatásunk. Ha nem akarjuk, hogy egy hallgatásba menekülő, fejét félrefordító társadalom bennünk találjon bűnbakot, és azt mondja, gyávák vagyunk. Ha a XXI. században, Európa közepén úgy gondoljuk, van beleszólásunk a saját életünkbe, tudatosan és jól akarjuk végezni a munkánkat, és felelősnek érezzük magunkat a ránk bízott gyerekekért. Ha tanárok vagyunk. Ha tényleg a mi szakmánk a legszebb. Elméket nyitogat. Tudni és lenni segít. Ha magunk is elmék vagyunk, nem vadak" - áll a csoport bemutatkozásában, amelynek jelenleg 4500 meghívott Facebook-tagja van.

Mi ellen tiltakoznak? Mit követelnek?

"Tiltakozunk: az iskolák központosítása ellen; az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése ellen; mindenfajta kirekesztés és szegregáció ellen; a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv ellen; a tudós kollégák korai kényszernyugdíjaztatása és a felsőoktatás elsorvasztása ellen; a szülői és diákjogok korlátozása ellen; a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi átalakítás ellen" - írják.

"Követeljük: a diákok rendőri felügyeletének azonnali megszüntetését az iskolában és az utcán egyaránt; a minden pedagógiai megfontolással ellentétes 3 éves kortól kötelező óvodáztatás felszámolását; a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását, hogy elkerüljük a fiatalok tömeges kiesését a rendszerből; a pedagógusok munkaterheinek visszaállítását a korábbi szintre nemcsak azért, mert a jelenlegi plusz terhek sok esetben burkolt bércsökkentést jelentenek, hanem azért is, mert értelmetlen, sőt kontraproduktív kötelezően megszabni az iskola épületében eltöltött időt; a kierőszakolt és antidemokratikus Pedagógus Kar azonnali felszámolását, amely lehetővé tenné, hogy az oktatási kormányzat a szakmai döntések előtt ne egyeztessen  a független szakmai műhelyekkel, civil szervezetekkel, és amelynek adatbázisába való automatikus felvétel sérti a személyiségi jogokat; az iskolai autonómia és a tanszabadság haladéktalan visszaállítását" - olvasható az eduline-nak eljuttatott közleményben.

Mi változott a 2013/14-es tanévben? A diákoknak és szülőknek szóló összefoglalónkat itt, a tanároknak készült "túlélőcsomagot" pedig itt találjátok. Az iskolakezdéssel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.