szerző:
Eduline

"A kormány szeptember elsejétől a törvény erejével, kötelező jelleggel és a megkérdezésünk nélkül a – nemzetinek...

A Hívatlanul csoport október eleji megmozdulása
©

"A kormány szeptember elsejétől a törvény erejével, kötelező jelleggel és a megkérdezésünk nélkül a – nemzetinek nevezett – pedagóguskar tagjává tett bennünket. Ez a szervezet eszköz a hatalom számára, hogy elnémítsa a kritikus hangokat és megfojtsa a tanszabadságot" - írja a Nemzeti Pedagógus Kar bojkottjára való felhívásában a Hívatlanul Hálózat.

Ahogy beszámoltunk róla, a felhívást először vasárnap, egy Deák téri "villámcsődületen" olvasta fel a Hívatlanul egyik tagja. A Facebookon szerveződő csoport szeptemberben alakult többek között az iskolák és a tantervek központosítása, a kényszernyugdíjazások, az iskolarendőrség bevezetése és a tanárok megnövekedett munkaterhei miatti tiltakozásul - tagjai tanárok, diákok, szülők és támogatók.

Szeptember 1-jével automatikusan a Nemzeti Pedagógus Kar tagja lett minden, az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógus, igaz, az országos küldöttgyűlés csak 2014. április 30-ig tartja meg alakuló ülését. A tagok ellen az alapszabály, illetve a testület által megalkotandó Pedagógus Etikai Kódex szerint etikai eljárást folytathatnak. A testület véleményezheti a köznevelést és pedagógusképzést érintő jogszabályokat, állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és javaslatot tehet. Tizenhat szakmai tagozatot hoznak létre.

"Nincs szükség pedagóguskarra, mert már vannak szakmai szervezeteink" - írja felhívásában a Hívatlanul Hálózat. A pedagóguskarral kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok, a tanárokat érintő 2013-as változásokról pedig itt olvashattok.

"Milyen érdekvédelmet biztosít számunkra az állammal szemben ez a hatalmi eszközökkel létrehozott szervezet? A kormány akarata az, hogy ebbe a demokratikusnak csúfolt országos csúcsszervezetbe magunk közül megyénként három képviselőt delegáljunk. Ugyanakkor a Nemzeti Pedagógus Karban való érdekképviseleti munka – központilag megfogalmazott – kritériumai tisztázatlanok, megidézik a pártállami idők szellemét" - áll a felhívásban, amely szerint nem lehet tudni, milyen eszközökkel mérik majd a "szakmai elkötelezettséget", az "emberi tisztességet" és a véleménynyilvánítás helyességét.

A Hívatlanul Hálózat szerint a legnagyobb baj az, hogy "a részvétel egy rossz, elhibázott rendszer fenntartásában és működtetésében semmilyen formában nem szolgálhatja a korszerű oktatás és a tanszabadság ügyét". "Kérünk, kedves Kolléga, ne légy részese ennek a demokráciát korlátozó, hazánk jövőjét veszélyeztető diktátumnak! Ne vállalj szerepet az erőszakos központosításban, jogaid és szabadságod korlátozásában! Ne vállald a részvételt és ne állíts jelöltet a Magyar Pedagógus Kar szervezeteibe!" - írják. A Hívatlanul Hálózat október 5-ei budapesti megmozdulásáról szóló tudósításunkat itt találjátok, a szegedi és pécsi eseményekről pedig itt olvashattok.