szerző:
Eduline

A szakképzési rendszer átalakítását 4-5 év elteltével érdemes leghamarabb értékelni - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

©

Kifejtette, az új szakképzési rendszerben jöttek létre a szakgimnáziumok, amelyekkel azt szeretnék elérni, hogy a szakmájában jó és tehetséges diákok számára a továbblépés, a felsőoktatásban tanulás és a diplomaszerzés egyszerűbb legyen.

Parragh László elmondta: a szakgimnáziumból a felsőoktatásba vezető utat két eszközzel lehet kinyitni. Az egyik a kreditpontok felhasználása vagy számolása, a másik pedig, hogy aki egy szakmában jó, annak eleve előnyt adnak. Ezt lehet még támogatni egy felkészítő nulladik évfolyammal, illetve nyelvoktatással - tette hozzá.

Az iparkamata elnöke nemrég azzal okozott botrányt, hogy rossz beidegződésnek nevezte, hogy a szülők érettségihez szeretnék juttatni gyereküket.

A minisztérium állítólag azt tervezi, hogy folyamatosan szűkülő keretszámokkal és emelkedő tanulmányi követelményekkel csökkentésk a gimnáziumok létszámát.