szerző:
Eduline

A közoktatási rendszer megváltoztatását és újraépítését sürgeti a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szerintük ennek egyik eszköze lehet a köznevelési kerekasztal, amely mellett minden, közoktatásban érdekelt szervezet helyet kell, hogy kapjon.

„Hazánk közoktatásának szereplői – szülők, diákok, pedagógusok, szakmai és érdekvédelmi szervezetek folyamatosan jelzik, hogy a nemzeti köznevelési törvény által meghatározott közoktatási rendszer alapjaiban elhibázott. Ennek megváltoztatása, újraépítése – mára már egyértelmű – nem halogatható tovább” – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levelében, melyet Balog Zoltánnak és Czunyiné Bertalan Juditnak címeztek.

További hírek

„Túltoltuk kicsit a biciklit” – Balog így reagált a központosított oktatásra

Porciózzák a krétát és a papírt a pécsi gimnáziumban: már a kirándulásra szánt pénzt emésztik fel

Megvan, hogyan akarják leültetni tárgyalni a tanárokat

Rétvári szerint sokan irigylik a tanárokat

Nálatok hány iskola tiltakozik? Térképen az aláírók

"Vissza akarom kapni a tanáraimat, az életemet!" - A diákok is csatlakoztak a tiltakozókhoz

Nyomoz a Klik a tanárok után, csendes tüntetést szerveznek a civilek

Ahogy írják, a változtatás egyik eszköze lehet a köznevelési kerekasztal. Annak érdekében azonban, hogy valódi elmozdulás legyen, elengedhetetlen, hogy minden közoktatásban érdekelt szervezet helyet kapjon a tárgyalóasztalnál. „Az eddigi egyeztetési gyakorlat csődjét bizonyítja az eredményességi mutatók által jelzett mélyrepülés, és az ennek nyomán kibontakozott – elemi erejű – tiltakozás. Ennek figyelmen kívül hagyása súlyos hiba” – írta a PDSZ elnöke, Mendrey László.

Javasolják, hogy a kerekasztal napirendjébe vegye fel az olyan pontokat, mint a szabad tankönyvválasztás visszaállítása, a diákok terhelésének csökkentése, a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek felülvizsgálata, a pedagógusok kötött munkaidejének megszüntetése.