szerző:
MTI

Elsősorban nyugdíjazásokkal ötven pedagógus- és tíz más álláshelyet szüntetnek meg a következő tanévtől a városi...

A pécsi iskolákban is csökkentik a létszámot: 3300 pedagógus marad
©

Elsősorban nyugdíjazásokkal ötven pedagógus- és tíz más álláshelyet szüntetnek meg a következő tanévtől a városi fenntartású pécsi oktatási intézményekben – várhatóan erről dönt csütörtökön a baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése.

Az alap- és középfokú, önkormányzati fenntartású pécsi intézményekben a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint összesen hatvan álláshelyet szüntetnek meg, de a változások után is több mint 3300 marad.    

Nagy Csaba (Fidesz) oktatási ügyekben illetékes alpolgármester azt mondta: lesznek, akik a megszűnő álláshelyekről más intézménybe kerülnek, az esetek többségében azonban nyugdíjazással oldják meg a helyzetet, illetve nem foglalkoztatnak tovább nyugdíjas korúakat. A többiektől pedig valóban elköszönnek, nekik a város segít az álláskeresésben - tette hozzá.    

Nagy Csaba közölte, minden évben az adott feladathoz rendelik a pedagógus-álláshelyeket, ennek értelmében módosították az idén is a létszámkereteket. Az alpolgármester a változások okaként a folyamatosan csökkenő gyermeklétszámot jelölte meg. Mint mondta, akad olyan intézmény, amelyben kevesebb osztály indul szeptemberben, mint egy éve, de az iskolákban több helyütt csökken a heti óratömeg is.    

Az óvodák esetében a tizenegy telephelyen működő Keleti Városrészi Óvoda álláshelyeinek számát kettővel csökkentik; a közalkalmazottak munkaviszonyát nyugdíjazással szüntetik meg. Az általános iskolákban huszonhét pedagógus és kilenc nem pedagógus álláshely szűnik meg, míg a középiskolákban huszonhét pedagógus álláshelyet szüntetnek meg, miközben négyet hoznak létre.