szerző:
Eduline

Hogyan működik a repülő? Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? Ha ásnátok egy alagutat a Föld közepén át, és beleugranátok, mennyi idő alatt érnétek a túloldalra?

©

Melyik a világ legerősebb állata?

Elterjedt legenda, hogy a hangya a világ legerősebb állata. Tényleg nem gyenge, hiszen a testsúlyának ötvenszeresét képes felemelni. Ez figyelemre méltó teljesítmény, de kevés ahhoz, hogy legyőzze a mezőny valódi óriásait: az emberi szemmel nem is látható atka a saját testsúlyának több mint ezerszeresét képes cipelni, míg a kankó vagy tripper néven ismert nemi betegséget okozó baktérium a testúlyának százezerszeresét bírja el. Ez olyan, mintha egy átlagos testsúlyú ember egyszerre negyven kékbálnát emelne fel. Ezekre a kérdésekre garantáltan rosszul válaszolsz - tíz tudományos tévhit.

Milyen messze van a Föld túloldala?

Mennyi időbe telik, hogy - természetesen csak elméletben - a Föld középpontján áthaladó lyukon keresztül átjussatok a bolygó túloldalára? A Föld átmérője 12 742 kilométer, ami légvonalban a Magyarország-Chile vagy a Magyarország-Pápua Új-Guinea távolságnak felel meg. Ha eltekintünk a súrlódástól, illetve a Föld magjában lévő 6000 Celsius-fokos hőmérséklettől, a lyukba beleugorva 42 perc alatt a túloldalra érhettek, a Föld középpontján pedig több mint 28 440 km/h-s sebességgel fogtok átrobogni. Persze nem érdemes Budapestről indulni, ugyanis nem Kínában fogtok kilyukadni, hanem itt:

©

Mikor romlik meg a méz?

Röviden: soha. Már az ókori egyiptomiak is készítettek mézet, és a piramisokban talált méz is ehető, ugyanis a mézben egész egyszerűen nem tudnak elszaporodni a romlást előidéző mikroorganizmusok és élesztők. Az persze más kérdés, hogy a méz egy idő után "ikrásodik", tehát kikristályosodik a benne lévő cukor, de ettől még ehető, sőt 40 fokos vízbe állítva 2-3 hétre vissza is szerezhető az eredeti, folyékony állag.

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

Él a tévhit, hogy a férfiak (és általában a hímnemű emlősök) mellbimbója valamilyen evolúciós csökevény, ami a törzsfejlődés során veszítette el a funkcióját, de ez nem igaz. A megoldást az egyedfejlődés alatt kell keresni: az ember úgynevezett ivari kromoszómapárjai (a nőknél XX, a férfiaknál XY), csak később "döntik el", hogy fiú vagy lány lesz a csecsemő, mint hogy kialakulnának az emlőmirigyek és velük együtt a mellbimbók. Később persze a fiúk emlőmirigyei nem fejlődnek tovább, így tejelválasztásra sem lesznek képesek.

Hogyan működik a repülőgép?

A levegőnél jóval nehezebb repülőgép azért marad fent, mert a mellette elhaladó légáramot a szárnyakkal lefelé tolja, így a levegő reakcióereje (amiről Newton harmadik törvénye szól) ugyanakkora erővel tolja felfelé a gépet. A vitorlázó gépek csak ezt használják, a felszálláshoz, a magasság szabályozásához és az irány megváltoztatásához már motorra és hajtóműre van szükség. Kiderült: egy 22 éves egyetemista lány áll a népszerű oldal, az I f*cking love science mögött.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!