szerző:
Eduline

Az Oktatói Hálózat is támogatja a pénteki "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" akciót, és arra kérik az egyetemi hallgatókat és oktatókat, hogy ha egyetértenek a demonstráló diákok céljaival, csatlakozzanak a péntek délutáni tüntetéshez.

©

"A demonstrációt meghirdető diákok a közoktatás problémáira kívánják felhívni a figyelmet: tiltakoznak az elavult pedagógiai módszerek és a diákok érdekeit és szükségleteit figyelmen kívül hagyó tantervi keretek ellen. Kifogásolják, hogy a jelenlegi iskola nem gondolkodni tanítja őket, hanem emészthetetlen mennyiségű fölösleges tárgyi ismeretet zúdít rájuk" - írja közleményében az Oktatói Hálózat.

Hozzáteszik: a demonstrálók tiltakoznak az igazságtalan oktatási rendszer ellen, amely nem biztosít mindenki számára egyenlő esélyeket a tanuláshoz. "Saját munkájuk során az egyetemi oktatók is szembesülnek a korszerűtlen közoktatás negatív következményeivel. Ezért szolidaritásunkról biztosítjuk a diákokat, és felhívjuk az egyetemi polgárokat, hogy csatlakozzanak a demonstrációhoz" - írják.

Senki nem listázhatja a pénteki diáktüntetés résztvevőit, az iskolaigazgató sem tilthatja be a tiltakozást

Sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg a diákoknak, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról - hívja fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). "A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, és mint ilyen, az Alaptörvényben garantált alapjog, az nem köthető életkorhoz vagy egyéb státuszhoz.