szerző:
MTI

Egy brit diákot nyolc hónapi börtönbüntetésre ítéltek pénteken, mert kényes információkat lopott el a Facebook...

Egy brit diákot nyolc hónapi börtönbüntetésre ítéltek pénteken, mert kényes információkat lopott el a Facebook közösségi honlap belső hálózatából.

Az ügyész elmondta, hogy Glenn Mangham 26 éves diák otthonából, az észak-angliai York városából hatolt be a Facebook számítógépes rendszerébe, és "felbecsülhetetlen" szellemi tulajdont lopott el.

"Előre kitervelten járt el, kétségkívül leleményes és kifinomult, megfontolt volt" - mondta az ügyész, aki szerint ez volt eddig közösségi honlap ellen a legsúlyosabb incidens, amelyet brit bíróság elé vittek.

Az mindazonáltal nem világos, hogy milyen információt szerzett meg Mangham, a rendőrség annyit mondott, hogy személyes felhasználó adata nem került veszélybe. A Scotland Yard szerint a behatolás tavaly áprilisban "rövid ideig tartott", és arról nem nyújtott felvilágosítást, miként sikerült a diáknak feltörnie a Facebook rendszerét.

A szoftverfejlesztő diák december 13-án vallotta magát bűnösnek, és azzal érvelt, hogy csupán meg akarta mutatni a cégnek, hogyan javítson biztonságán. A bíró azonban azt mondta, hogy Mangham cselekedetének "nagyon súlyos potenciális következményei" lehettek volna, amelyek "teljesen megsemmisítőek" lehettek volna a Facebook számára.

"Magának, és mindazoknak, akik kísértést éreznek, hogy így cselekedjenek, meg kell érteniük, mennyire súlyos ez" - közölte a bíró.