szerző:
MTI

Jogi kifogások, pontosításra vonatkozó javaslatok, valamint átfogó bírálatok is érkeztek a pedagógusetikai kódex tervezetéhez, a támogathatónak ítélt indítványoknak megfelelően átdolgozott dokumentumot novemberi ülésén fogadhatja el a pedagóguskar - írja szerdai cikkében a Magyar Hírlap.

©

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a lapnak elmondta: összesen 202 javaslat érkezett az NPK által véleményezésre bocsátott etikaikódex-tervezethez. Ebből 43 levelet intézmények küldtek, a többi a pedagóguskar tagozataitól, területi szerveitől érkezett, emellett magánszemélyek, szakmai szervezetek is eljuttatták állásfoglalásukat.

További infók

„Nem tudnak mit kezdeni” azzal, hogy a tanárok nem akarják az etikai kódexet

A pedagóguskar elnöke szerint nem való az iskolába a ''félreérthető'' öltözködés

PDSZ: Szolgalelkű tanár szolgalelkű diákot nevel

Kötelezővé teszik a tanároknak, hogy ne égjenek ki

Az észrevételek egy része az etikai kódex egészének szerkezetére vonatkozik, mások bizonyos jogi összeférhetetlenségekre mutatnak rá. Vannak fogalmakat helyesbítő javaslatok. Egyes véleményezők kihagynának vagy éppen beemelnének bizonyos elemeket, így például az etikai alapelvek közé a gyermek mindenekfelett álló érdekeinek tiszteletben tartását az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményéből.

A beérkezett reakciók alapján a pedagóguskar munkacsoportja az etikai bizottsággal együtt átdolgozza a kódextervezetet. A javított szöveget a november második felében összehívandó küldöttgyűlés fogadhatja el.

Az NPK elnöke a lapnak elmondta, hogy az önértékelés módszertanát tartalmazó kézikönyveket átdolgozta a tárca, az új verziókat azonban még nem hagyta jóvá a miniszter. A pedagóguskar vezetője szerint az idén lefolytatott szakmai ellenőrzések tapasztalatait is fel kell dolgozni, s ezek alapján tovább módosítani a szabályokat. Megjegyezte, a kétévenként kötelező szakmai ellenőrzést életszerűtlennek tartja, hiszen ez egy nagyobb, hatvan-nyolcvan fős tantestület esetén évi harminc-negyven ellenőrzést jelent, ami erős túlzás.