szerző:
Eduline

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete ugyan egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy enyhítenék a diákok terheit a tananyag szeptemberi csökkentésével, de a hogyan miatt több kifogásuk is van.

©

Július végén jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - mely az állami tankönyveket készítette - olyan megoldásokon dolgozik, mely már szeptembertől csökkentené a megtanítandó tananyagot. A részletes ajánlásokat még nem tették közzé, ez augusztus közepére várható, néhány héttel a tanév megkezdése előtt.

A TANOSZ véleményezte az OFI ajánlásait lehetővé tevő rendelettervezetet, de egyből az elején megjegyezték, hogy 25 éve működő szakmai szervezetként kirekesztőnek tartják, hogy az oktatással kapcsolatos kormány előterjesztések hivatalból nem jutnak el hozzájuk. Kissé gúnyosan hozzátették, hogy más oktatásban kompetens szakmai szervezetekkel együtt legalább annyira helyük kellene legyen a véleményezési folyamatban, mint a KRISNA - tudatú Hívők Közösségének vagy a Jegyzők Országos Szövetségének.

Az észrevételeik szerint nem ördögtől való a kormány szándéka a terhek csökkentésére, de jelenlegi formájában csak nagyon enyhe hatást tudnak elérni. Az már önmagában előrelépésnek tekintik, hogy a tanárok nagyobb szabadsággal választhassák meg, hogy mit és hogyan szeretnének tanítani.

Palkovics: Jobb lett volna, ha a tantárgy ki van dolgozva

Ősztől a szakgimnáziumot megkezdők számára eljöhet a vendéghallgatói ingázás ideje, ha később más tárgyból szeretnének érettségit tenni- derül ki Palkovics László oktatási államtitkárral készült interjúból. Az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása a tanárok feladata lesz. Az államtitkár egyértelmű sikerekről beszélt az oktatás finanszírozása kapcsán, úgy véli, hogy a jövőbeli működésben sem lesz hiány.

Kitértek az 1-2. osztályosok új időbeosztására tett javaslatra, miszerint mértéktartónak tartják, hogy – az ötletként „bedobott” 30 perces órák helyett – egyelőre megmarad a 45 perces órakeret, és csak azon belül ajánlanak lazítási lehetőségeket.

• Ha az ajánlásnak megfelelően ezentúl csak mintegy 30 percben történik „az új tananyag feldolgozása, ismétlése, gyakorlása”, akkor ez a jelenleg használt tankönyvek, munkafüzetek feladatmennyisége miatt komoly feszültség forrása lesz, és számos kérdést vet fel. (Különösen az OFI kísérleti tankönyvei kapcsán.)
• Az OFI kísérleti tankönyvei még a 45 perces tananyag feldolgozás mellett is gyakran 3-4 oldalnyi tananyagot ölelnek fel az 1-2. évfolyamon. Ez már eddig is szinte szétfeszítette az órakereteket.
• Ha ezt a tankönyvi tananyagot most 45 perc helyett 30 percben javasolják megtanítani és gyakoroltatni, akkor ez olyan mértékű tananyag-átrendezést, illetve -elhagyást követel a pedagógusoktól, amely még a rutinos tanítóknak is komoly kockázatot jelent.
• Ezen az ígért új tanmenet javaslat minták is csak nagyon kevés gyógyírral kecsegtetnek.

A TANOSZ határozott véleménye, hogy a tervezett módosítások teljesen újraírják az 1-2. évfolyamra szóló tankönyvekkel kapcsolatos követelményeket. Szerintük a problémákra nem lehet tűzoltásszerűen válaszolni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!