szerző:
Eduline

Mobilról olvassátok ezt a cikket? Akkor mindenképp szakítsatok időt arra is, hogy személyesen beszélgessetek valakivel, ugyanis komoly gondokat okozhat a túl sok neten töltött idő. Nem biztos, hogy jó, ha mindig kéznél a net.

©

Legalább a családi vacsora alatt ne vegyétek elő a telefonotokat karácsonykor. Sőt, legjobb az lenne, ha nem csak karácsonykor, hanem minden közös családi esemény alkalmával mellőznétek a kütyüket.

Ezt ajánlja Dr. Hayley Van Zwanenberg brit pszichológus is. Szerinte ha a fiatalok túl sokat nyomkodják a telefonjukat a személyes beszélgetések helyett, érzelmileg fejletlenek lehetnek, és nehezebben birkóznak meg a valós kihívásokkal - írja a Telegragh.

Kapcsolódó cikkeink

Nem biztos, hogy jó a táblagép az iskolába

Nem a táblagépektől lesznek okosabbak a diákok

Ezt tervezheti a kormány a digitális oktatás területén

Persze Van Zwanenbert sem tagadja, a digitális eszközöknek komoly haszna lehet az oktatásban, és nagyon fontos, hogy jól tudja ezeket használni mindenki, de nem szabad túlzásba esni.

Főleg a fiatalok számára veszélyes, ha túl sok időt töltenek online. Fiatal korban sokkal jobban alakítható az ember személyisége, így meghatározó képességek alakulnak ilyenkor ki. Na, ezt ronthatja teljesen el a túl sok netezés, például a problémák megoldása is nehezebben megy majd azoknak, akik nem tudnak személyes kapcsolataikban eredményesek lenni.

A pszichológus szerint a túl sok netezés okozhatja az internetes zaklatás jelenségét. No nem önmagában az internethez való hozzáférés ennek az okra, hanem hogy a túl sokat netező gyerekek érzelmileg fejletlenek maradnak, ezért nem képesek felmérni a súlyát mások megalázásának.