szerző:
Eduline

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy értesült, hogy a kormány az állami fenntartású iskolák rovására elitintézményeket kíván faragni az egyházi sulikból.

©

A miniszterelnök a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola új épületszárnyának szombati avatóján arról beszélt, hogy több évtizedes kényszerszünet után újjáéledt az egyházi iskolarendszer.

Orbán szerint ugyanis míg 2010-ben még csak 119 ezren tanultak egyházi iskolában, vagy jártak egyházi fenntartású óvodába, tavaly már 195 ezer gyereket regisztráltak hasonló intézményekben.

Mendrey a Népszavában reagált Orbán szavaira – írja a hvg.hu. A PDSZ-elnök szerint a miniszterelnöknek tényszerűen igaza van ugyan, ám a kormánynak nagyobb szerepe van az egyházi iskolarendszer újjáéledésében, mint maguknak az egyházaknak. Ezek az ország legjobb középiskolái: itt az összes rangsor

Mendrey szerint ugyanis nem csak meggyőződésből íratják a szülők egyházi iskolákba a gyereküket, hanem mert az állami fenntartású iskoláknál magasabb a színvonal. Ennek pedig az az oka, hogy az egyházi támogatás mellett megkapják az államit is. Mendrey kormányzati forrásokból úgy tudja, az állami iskolák rovására egyfajta elitintézményeket akarnak létrehozni az egyházi iskolákból. Itt a 2016-os középiskolai rangsor: a legjobb egyházi iskolák listája