szerző:
Eduline

Középiskolás korig senki nem kap osztályzatot, nincs hagyományos órarend, valamint a diákok azt is eldönthetik, hogy mikor legyen a témazáró.

Illusztráció
©

A brit Guardian hosszú elemzésben áradozott egy berlini iskoláról, az Evangélikus Iskola Berlin Központ olyannyira népszerűvé vált a németek körében is, hogy sokan már országos hálózatot szeretnének - írja a lap nyomán a 444. Az iskolát 2007-ben 16 diákkal nyitották, most 500-an járnak az intézménybe.

  • Csak néhány kötelező tantárgyuk van: matematika, német, idegen nyelv, valamint társadalomismeret.
  • Saját projektjük, az úgynevezett "kihívás" tantárgyra mindenki kap 150 eurót. Valaki kajakozni ment, valaki dolgozni utazott vidékre, valaki Angliába egy túrára.
  • A többi tárgyat és annak tartalmát tanári segítséggel és koordinációval maguknak állítják össze, valamint a témazárók vagy év végi vizsgák időpontját is.

Az iskolában a frontális oktatást kivezetve olyan oktatási programot gyakorolnak, hogy a diákok megfelelően tudjanak majd reagálni a munkaerőpiac változásaira. Mivel minden szükséges információ elérhető már okostelefonon keresztül is, így a lexikális tudás egyáltalán nem hangsúlyos. Hogy a diákok mégis a lehető legtöbb tudást szerezzék, a tanárok legfőbb feladata a motiváció, hogy maguk akarjanak minél több dolgot megtanulni.

Vekerdy Tamás szerint inkább alternatív iskolába járassák a gyerekeket a szülők

Az ismert oktatási szakértő szerint is a kormány reakciója a felcsúti kisvasútra emlékeztet, amelyet a kritikák ellenére inkább meghosszabbítanak. Így jön el a teljes államosítás, valamint a Klik is tovább él, ha tetszik, ha nem.

A felzárkóztatást és a társadalmi felelősségvállalást is komolyan gondolják, a diákok 5 százaléka mentesül a tandíj alól, a többieknek is 720-6600 euró között változik a tandíj. Ennek ellenére kérdéses, hogy mennyire terjeszthető el a módszer, jelenleg ugyanis az iskola - ahogy a tandíj is mutatja - inkább a jómódú családok gyermekeit fogadja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!