szerző:
Eduline

A tankönyvfejlesztésért és -kiadásért az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), a terjesztésért pedig a Könyvtárellátó felel majd. A rendelet szerint a Nemzeti Tankönyvtanács olyan független, országos testület lesz, amely a tankönyvfejlesztés és -ellátás minőségét értékeli.

©

A parlament december közepén fogadta el azt a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által benyújtott törvényjavaslatot, amely állami feladatként határozza meg a tankönyvellátást. A részleteket a Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent kormányrendelet szabályozza.

A köznevelésben használható tankönyvekről tankönyvjegyzéket kell vezetni. Az iskolák fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzékben szereplő két tankönyvből választhatnak. Az állam 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. Milyennek képzelik az állami tankönyveket a mémgyárosok? Itt nézhetitek meg, a tankönyvellátással kapcsolatos összes cikkünket pedig itt olvashatjátok.

A rendelet szerint a Könyvtárellátó a tankönyvek kiszállításába, illetve a nemzetiségi, két tanítási nyelvű és a sajátos nevelési igényű tanulókat nevelő-oktató iskolák tankönyvellátásába vonhat be más tankönyvkiadókat és forgalmazókat, megállapodás alapján. Nyilvános pályázatot az oktatásért felelős miniszter hirdethet abból a célból, hogy a tankönyvellátásba bevonja a kiadással üzletszerűen foglalkozó kiadókat. A Kello az iskolákkal úgynevezett tankönyvellátási szerződést köt.

A szakképzésben használt tankönyvek előállítására az adott szakképesítésért felelős miniszter nyilvános pályázatot írhat ki, vagy megállapodást köthet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, illetve az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter esetében a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel.

Az éves tankönyvfejlesztési, pedagóguskézikönyv-fejlesztési tervet a Nemzeti Tankönyvtanács készíti el az OFI javaslata alapján, és az oktatásért felelős miniszter hagyja jóvá. A tankönyvtanácsnak tizenhárom tagja lesz: hatot az oktatásért felelős miniszter, egy-egy tagot pedig az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Nemzeti Pedagógus Kar, illetve az Országos Nemzetiségi Tanács delegál. A tagok maguk közül választanak elnököt és tisztségviselőket, öt évre.