szerző:
MTI

Mintegy harmincezer résztvevőt várnak az osztrák közalkalmazottak szakszervezeteinek szerda délutánra meghirdetett...

Mintegy harmincezer résztvevőt várnak az osztrák közalkalmazottak szakszervezeteinek szerda délutánra meghirdetett tüntetésére - közölték a szervezők. A tanárok, állami tisztviselők és egészségügyi dolgozók az elhúzódó bértárgyalások, a létszámhelyzet, valamint a közalkalmazotti törvény egyoldalú módosítása miatti elégedetlenségüknek akarnak hangot adni. A szervezők az egész országból várnak résztvevőket.

A közszolgáltatásokban nem várható nagyobb fennakadás a tüntetés miatt. "A sztrájktól még nagyon messze vagyunk" - mondta Christian Meidlinger szakszervezeti vezető szerdán az OE1 rádiónak.

A főváros, Bécs központjában ugyanakkor közlekedési fennakadásokra lehet számítani a tömeg és a mintegy 150-200 autóbusz miatt, amelyekkel a tüntetők a fővárosba érkeznek.

A szakszervezetek azután hívták demonstrációra a közszféra dolgozóit, hogy kedden az új parlament megszavazta a tanárok munkaviszonyait szabályozó új törvényt. A törvény előkészítése már évek óta zajlott, de a közelmúltig folytatott tárgyalásokon nem jutott egyetértésre a kormány a munkavállalók érdekképviseleteivel.

Az új törvény egyebek mellett magasabb kezdő fizetést ír elő, de ezzel egyidejűleg csökken az elérhető legmagasabb bér. Megváltoznak a kötelezően teljesítendő óraszámok szabályai, és az eddigi hároméves helyett ötéves felsőfokú képzéshez kötik a tanári végzettség megszerzését.

A teljes közalkalmazotti szférát érintik az inflációkövető béremelésről szóló tárgyalások. A szakszervezetek nem fogadják el a felkínált 1,7 százalékos bérkorrekciót. A kiegészítés magasabb ugyan, mint az 1,4 százalékos jelenlegi infláció, de érveik szerint nem ellensúlyozza az előző évi, 2,3 százalékos drágulást.

A tüntetés mindössze két nappal követi az új osztrák kormány hivatalba lépését. Utcai tiltakozásokat váltott ki az előző napokban a pártokat tekintve változatlan összetételű, új szociáldemokrata-konzervatív koalíciónak az a döntése is, hogy a felsőoktatásért is felelős tudományos minisztériumot összevonták a gazdasági minisztériummal. Kedden délután Bécsben és az ország több más nagyvárosában összesen közel tízezren vonultak az utcákra, hogy így fejezzék ki az osztrák felsőoktatás jövője miatti aggodalmukat.

Hétfőn, a kormány ünnepélyes beiktatása alatt az államfői hivatal előtt több százan tiltakoztak a tudományos minisztérium beolvasztása ellen, és azért is, mert a szociáldemokrata párt a koalíciós megállapodásban lemondott a választási programjában szereplő vagyonadó bevezetéséről.