szerző:
Eduline

A hazai tanári fizetések jóval az átlag alatt vannak, a legfrissebb felmérések szerint is. Ennél már csak a csehek és a lengyelek keresnek rosszabbul. A folyamatosan csökkenő fizetések mellett lehet, hogy nemsokára nálunk kereshetik majd a legkevesebbet a tanárok.

©

Az OECD adatai szerint Magyarország az utolsók között szerepel, ha a tanári fizetésekről van szó. Ennél már csak a cseheknél és a lengyeleknél rosszabb a helyzet, de nem sokkal keresnek többet a törököknél és a görögöknél sem.

Jelen pillanatban a luxemburgi tanárok keresnek a legjobban.- derül ki az OECD felméréseiből.

©

Itthon nagyon sok pedagógust érhet kellemetlen meglepetés szeptembertől, nem mindenkinek emelkedik ugyanis a bére - hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán erőforrásminiszter, hogy szeptembertől újabb emelésre számíthatnak a tanárok, tanítók. Szeptember 1-jén ugyanis egy olyan jogszabálymódosítás lép életbe, amely lehetővé teszi, hogy az intézményvezetők a tervezett béremelést teljesítményalapon „oszthassák el” a pedagógusok között. Így elképzelhető, hogy valakinek a vártnál nagyobb mértékben emelkedik a bére a következő tanév elejétől, lehetnek azonban olyanok is, akik egy forinttal sem kapnak majd több pénzt, mint eddig.

Kellemetlen meglepetés érheti a tanárokat szeptemberben: nem mindenkinek emelkedik a bére

Hiába ígért 3,5 százalékos béremelést a tanároknak pedagógusnapi köszöntőjében Balog Zoltán erőforrásminiszter, egy jogszabálymódosítás miatt lesznek olyan pedagógusok, akiknek egy forinttal sem emelkedik majd a bérük szeptembertől. Sok pedagógust érhet kellemetlen meglepetés szeptembertől, nem mindenkinek emelkedik ugyanis a bére - hiába jelentette ki többször Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán erőforrásminiszter, hogy szeptembertől újabb emelésre számíthatnak a tanárok, tanítók.

Ahogy arról beszámoltunk, bár korábban arról volt szó, hogy minden tanár számára egységesen jár a pedagógusbér emelésének idén ősszel esedékes utolsó részlete is, a kormány változtatott a feltételeken. Eszerint az adott intézmény vezetője dönthet arról, hogy melyik pedagógus mekkora mértékben jogosult a béremelésre. A PDSZ szerint a differenciálás több szempontból is aggályos.

Kellemetlen meglepetés éri a tanárok szeptemberben: ez szétzilálhatja a tantestületeket

"Komoly ellentéteket, feszültségeket" okozhat a tanári szobákban, „tovább növelve az egyébként is jogos elégedetlenséget, megosztva, szétzilálva a napjainkra kialakult pedagógusegységet" - mondta a pedagógusok differenciált béremeléséről Mendrey László, a PDSZ elnöke a Magyar Nemzetnek. Ahogy arról beszámoltunk, bár korábban arról volt szó, hogy minden tanár számára egységesen jár a pedagógusbér emelésének idén ősszel esedékes utolsó részlete is, a kormány változtatott a feltételeken.