szerző:
Eduline

Az Oxford University tanulmánya szerint ronthatja a diákok eredményeit, ha egyfolytában táblázatokat magoltatnak...

©

Az Oxford University tanulmánya szerint ronthatja a diákok eredményeit, ha egyfolytában táblázatokat magoltatnak velük, és magyarázatot sem fűznek a tanulnivalóhoz.

A tanulmány kifejti, hogy a gyerekek egy idő után elvesztik a fonalat, a korábban érdeklődő alsósok a felső tagozatban már nem tudják befogadni az újabb és újabb táblázatokat, képleteket.

Nick Gibb közoktatásért felelős brit miniszter másfél hónapja azt nyilatkozta, a diákoknak gépiesen kellene megtanulniuk a szorzótáblát, különösebb tanári magyarázat nélkül. Ebben a szellemben készült a legújabb matematikai tantervtervezet is, amely a 10-es szorzótábla után a 11-est és a 12-est is bemagoltatná a kilencéves gyerekekkel.

Peter Bryant professzor, a tanulmány egyik szerzője azonban amellett érvel, hogy nem szabad automatikusan tanulni, minden esetben szükség van a részletes magyarázatra. Ahelyett, hogy a diákok elé teszik a szorzótáblát, a tanároknak példákkal kellene illusztrálniuk a szorzást és osztást.

A kutatások azt mutatták, hogy azok a diákok, akiknek alaposan elmagyarázták a szorzótáblát 8-9 éves korukban, tizenévesen sokkal jobban teljesítettek matematikából, mint azok, akik ugyan jól számoltak alsó tagozatban, de főként magolással jutottak új ismeretekhez. Milyen gyorsan számolsz? Az itt található játékokkal tesztelheted magad.