szerző:
Eduline

Egy teljes szektorra dobott bombát a kormány a tankönyvkiadás államosításának régóta dédelgetett tervével, de olyan...

©

Egy teljes szektorra dobott bombát a kormány a tankönyvkiadás államosításának régóta dédelgetett tervével, de olyan érthetetlen az erről szóló javaslat, hogy nem tudható pontosan, a piac mely részét tarolja le. Az viszont valószínűnek tűnik, egy komplett iparág tűnhet el a piacról - írja a hvg.hu.

Régóta sejteni lehetett, hogy a kormány erre készül, mégis bombaként robbant a hír, hogy a január 1-jétől államosítják a tankönyvkiadást. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap este nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot, és mivel kivételes sürgős eljárást kért, azt már kedden el is fogadhatja az Országgyűlés.

A tankönyvpiac forgalma 14 milliárd forint körül alakul évente, és az államosítás egy tucatnyi magántulajdonban lévő kiadót, illetve akár nyomdát is csődbe sodorhat. A törvényjavaslat megfogalmazása azonban olyan homályosra sikerült, hogy nem lehet belőle megállapítani, a piac pontosan melyik területén kezdhetnek csomagolni a cégek. A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatjátok el.