szerző:
MTI

Az állami fenntartású iskolákban nem cél, és minden valószínűség szerint nem is szükséges a pedagógusok elbocsátása -...

Balog szerint nem cél a létszámcsökkentés
©

Az állami fenntartású iskolákban nem cél, és minden valószínűség szerint nem is szükséges a pedagógusok elbocsátása - válaszolta az emberi erőforrások minisztere Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő írásos kérdésére.

Balog Zoltán az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett dokumentumban azt írta: a minisztérium saját adatai szerint ugyanis az előző tanévekben nem csupán hatszáz, hanem több ezer pedagógus vonult nyugdíjba, így becslése szerint a gyermeklétszám csökkenése ellenére sincs több pedagógus, mint amennyire a köznevelési rendszerben szükség van. Ezen a területen állami szintű beavatkozásra, pedagógusok elbocsátására ezért nincsen szükség - rögzítette.

Kitért arra, hogy a köznevelési törvény értelmében 2013 szeptemberétől óvoda és alsó tagozat minden olyan településen lesz, ahol nyolc szülő ezt kéri, és feltételezhető, hogy ez a létszám három évig fennmarad. 

A felső tagozatok jövőjét illetően az először 2013. április 30-ig elkészülő megyei köznevelés-fejlesztési tervek rendelkezései lesznek irányadók. A tárca vezetője felhívta az ellenzéki képviselő figyelmét arra is, hogy a köznevelés-fejlesztési tervek kidolgozásakor nemcsak gazdasági, hatékonysági szempontokat mérlegel majd az oktatásirányítás, hanem szakmai, eredményességi, méltányossági alapon is megvizsgál minden esetet.