szerző:
Eduline

Bár csak hétfőn tárgyal a kormánnyal a pedagógusok sztrájkbizottsága, az egyik kulcskérdés, a szabadabb tankönyvválasztás már holnap reggelre eldőlhet. A kormánynak péntekig kell véglegesítenie a tankönyvjegyzéket, de a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint nem engedi a kormány a piac felszabadítását.

©

Nagy valószínűséggel nem változtat a kormány a jövő szeptemberi tankönyvek jegyzékén, melynek vásárlási időszaka április 1-én indul - írja a Magyar Nemzet. Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke szerint biztosan nem áll helyre a tankönyvválasztás szabadsága, hiába követelik ezt szakmai és civil szervezetek egyaránt.

A kormány számára ugyanis ez nem pusztán szakmai, hanem politikai kérdés. Rendkívül hangzatos ugyanis, mikor azt állíthatja a kormány, hogy ingyenessé tette a tankönyveket - felmenő rendszerben -, azonban ez számos negatívummal is járt. Nem egy tankönyvben volt tele kisebb, esetenként súlyos hibákkal, az egyféle ingyenes tankönyv pedig nem kellően rugalmas a millióféle gyerek számára, nem mindenki fejleszthető jól a könyvekkel.

Mivel kísérleti tankönyvekről van szó, így nem estek át ugyanazon az engedélyeztetési folyamaton, mint a magánkiadók tankönyvei, a pedagógusok - és szakmai szervezetek is - folyamatosan jelzik a hibákat. A magánkiadók 2013 óta csak akkor kezdhetnek új tankönyv fejlesztésébe, ha arra miniszteri felhívás születik.

©

Ez torzító hatású is volt, ugyanis a magánkiadók így nem zárhattak le minden évfolyamra terjedő tankönyvsorozatokat. A pedagógusok ennek ellenére sokszor a magánkiadók még választható tankönyveiből válogatnak. Azonban a hosszú engedélyeztetési folyamat miatt ketyeg az óra a kiadóknál: amennyiben nem történik sürgős változás - például váratlanul mégis megnyitják a piacot idén szeptemberre -, akkor a 2017/2018-as tanévre kiszorulhat több kiadó is, mert nem lesz idejük a felkészülésre és az engedélyeztetésre - mondta Kereszty a lapnak.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke csütörtökön a HírTV reggeli műsorfolyamában kiemelte, amennyiben a kulcskérdésekben, például a tanárok óraszámának csökkentésében, vagy a tankönyvpiac megnyitásában nem jutnak dűlőre a kormánnyal a jövő hétfői egyeztetésen, akkor meghirdetik az egész napos sztrájkot. A labda így a kormány oldalán pattog, hogy tesz-e váratlan gesztust a sztrájkbizottsági tárgyalások előtt a tiltakozók és a tankönyvkiadók felé legkésőbb péntekig.

A lépés elmaradása ugyan nem zárja ki a megállapodást, de mindenképp megnehezítené a folyamatot: a tanárok és a diákok még egy évig csak szűkebb és más minőségű tankönyveket használhatnának, a tankönyvkiadók meg hatalmas, nagy gondot jelentő lemaradásba kerülnének, ami szintén ellenére van a pedagógusok érdekeinek.

További cikkeink

Egynapos sztrájkot hirdethet a PSZ
Ilyen, amikor az ingyenes tankönyv is pénzbe kerül
Idén talán időben megkapják a diákok a könyveiket
Újabb botrányos feladatra bukkantak az 5. osztályosok könyvében
Elképesztő hibák a 9. osztályos történelemkönyvben: így hogyan adhatták ki?
Csökkentették a tankönyvek árát, erre számíthatnak a szülők szeptemberben
Megszüntetik az egyetlen dolgot, amiért jó lehetett volna a tankönyvipar államosítása