szerző:
Eduline

Sipos Imre még Hoffmann Rózsát is túlélte az oktatási államtitkárságon, de csak eddig.

©

Először a Magyar Nemzet számolt be róla, hogy Maruzsa Zoltán érkezhet Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár helyére. Kedden végül az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága, hogy Maruzsa március 1-én veszi át a munkakört.

Sipos Imre távozása a tárca közleménye szerint az oktatás 2013-ban megkezdett átalakításába illeszkedik:

Az átalakítási folyamat természetes velejárója, hogy az oktatás irányítás rendszere is változik, amely jelenti a feladatok és a meglévő struktúrák változását és optimálását. Ez személyi változásokat is eredményez annak érdekében, hogy mindenki tudását, tapasztalatát ott hasznosíthassa a kormány, ahol legtöbbet tud tenni az oktatásért

- olvasható a közleményben. Bár ezt nem részletezték, de igencsak furcsa, ugyanis ez azt jelenti, hogy közel 4 évbe telt Sipos leváltása, míg Hoffmann Rózsától a 2012-2013-as tüntetések nyomására váltották le, Sipos ekkor már a tárcánál dolgozott.

Érdemi okokat nem soroltak fel tehát, viszont a változtatások között a megszokottak szerint kiemelték, hogy jelentősen nőttek az oktatásra fordított források, ez az összeg tavaly már elérte a 2000 milliárd forintot - az viszont ismét kimaradt, hogy a társadalmi nyomás és a Klik tartozásainak következtében volt szükség erre a leginkább.

Ugyan megválltak egy több éves kollégától, a közlemény alig szól róla, helytte említést kapott a pedagógus-béremelés, a Klik átalakítása, valamint ingyen tankönyv.

Maruzsa Zoltán korábban dolgozott már az államtitkárságon, most visszahelyezték. A választást azzal indokolták, hogy a  Fokozatváltás a felsőoktatásban középtávú stratégia egyik fontos eleme, hogy szorosabb kapcsolat, együttműködés alakuljon ki a köznevelés és a felsőoktatás között. "Maruzsa Zoltán mindkét területen komoly tapasztalattal rendelkezik, így személye biztosíték a sikeres integrációra, és arra, hogy egységként működjön a köznevelés és a felsőoktatás" - írták.

Sipos Imrének már megvan az új pozíciója, január 1-től az Eszterházy Károly Egyetem szervezetébe integrált Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE - OFI) főigazgatói pozícióját veszi át és egyben miniszteri biztosként felel a pedagógusképzés és továbbképzés átalakításának koordinációjáért. Viszont ott is helyet kellett csinálni,     Kaposi József - az OFI eddigi vezetője - az EKE - OFI tudományos főtanácsadójaként támogatja Sipos munkáját. Az Oktatási Hivatal vezetését Maruzsa Zoltántól Gloviczki Zoltán veszi át - tájékoztatott az oktatási államtitkárság.