szerző:
Eduline

Az 1/2 az 1 és a 2 között van, a szép "ellenkezője" pedig a gyönyörű a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 9. osztályos matematikakönyve szerint, amely – a kísérleti tankönyvön kívül - az egyetlen választható kötet volt az idén, írja egy székesfehérvári iskola tanára a 444.hu-n.

©

A tanévkezdés után, szeptember közepén érkeztek meg a kilencedikes matematikakönyv tanári példányai egy székesfehérvári iskolába. A kötet, amely a kísérleti tankönyv mellett az egyetlen, amely a tankönyvjegyzéken szerepel, tele van hibákkal - írja egy székesfehérvári iskola matektanára a 444.hu-n.

A könyv szerint az 1/2 az 1 és a 2 között van: az elírás többször megismétlődik, a tanár szerint pedig sok a hiba a különböző matematikai definíciókban is. A könyvből az is kiderül, hogy a szép „ellenkezője” a gyönyörű. Az elmúlt hetekben egymást érték a tankönyvekkel kapcsolatos botrányok: ezzel kapcsolatos cikkeinket itt találjátok.

A tankönyvellátást 2014. január 1-jével államosították: az iskolák csak a központilag kiadott tankönyvjegyzékről válaszhatnak, fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyv közül.

A székesfehérvári iskolában – a város legtöbb intézményéhez hasonlóan - évek óta a Mozaik Kiadó Sokszínű matematika tankönyvcsaládját használták, ezt azonban az idén már csak kimenő rendszerben lehetett rendelni.

A kilencedikesek csak két, a matekot alacsonyabb óraszámban tanító iskolák számára készült tankönyv közül választhattak: az egyik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti matematikakönyve volt, a másik pedig a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Heuréka tankönyvcsaládja. Ez utóbbit is csak 2013-ban nyilvánították tankönyvvé.

„Mivel nem szerettünk volna gyermekkísérleteket végezni a hivatalosan is kísérletinek nevezett könyvvel, nem maradt választásunk” - írta a portálon a székesfehérvári tanár. Milyen változások vártak a diákokra és a tanárokra szeptember elején? Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!