szerző:
Eduline

Egy váci, egy egri és egy budaörsi intézmény vezeti a HVG szakközépiskolai rangsorát, de az öt legjobb közé jutott a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola, valamint a budapesti Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola is. Hamarosan megjelenik a HVG kiadványa a 100 legjobb gimnáziumról és szakközépiskoláról, ebből szemezgetünk.

©

A váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, az egri Neumann János Középiskola és Kollégium, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium, valamint a budapesti Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola - a diákok eredményei alapján ezek az intézmények állnak a HVG szakközépiskolai rangsorának élén.

A HVG hamarosan megjelenő középiskolai rangsora a 100 legjobb magyarországi gimnázium és szakközépiskola listáját tartalmazza, emellett számos - például alapítványi, az egyházi, két tannyelvű - részrangsort is készítettek. Az összesített rangsorról itt, a gyakorlóiskolák rangsoráról pedig itt olvashattok.

A középiskolákat a diákok tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján rangsorolták. Az összesített lista például nyolc – a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, a tanulmányi versenyek döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított – részrangsor felhasználásával készült, a szakközépiskolák rangsorolásához ezek mellett a szakmai tanulmányi versenyek, a SZÉTV és az OSZTV 2012-es döntőseinek számát is figyelembe vették.

Az öt legjobb szakközépiskola

1. Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác

2. Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger

3. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

4. Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium

5. Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola, Budapest