szerző:
Eduline

Ráadásul a fiatal futballisták 3. helyet szereztek a 10-12 évesek világkupájának Fair Play ranglistáján.

©

Idén 32 országból 384 gyermek vett részt a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa nemzetközi döntő fordulóján Párizsban - melynek Zinedine Zidane a nagykövete -, ahol Magyarországot rendhagyó módon állami gondoskodásban élő gyermekek képviselték. A 12 fős magyar csapat, a „Sasok”, a Budapesti Gyermekotthonok Egyesített Csapata a 32. helyen végzett, ugyanakkor a torna Fair Play rangsorában az előkelő 3. helyezést érte el.

Az ötnapos tornán 10-12 éves játékosok vettek részt, akik a helyosztó mérkőzések során az Európa bajnokság döntőjének is helyt adó Stade de France-ban léphettek pályára. A döntőt 11-es párbajjal, 2:1-es végeredménnyel nyerte meg Németország Japánnal szemben.
 
 
A focikupa mottójának szellemében (Higgy az álmaidban!), Magyarországon idén állami gondoskodásban élő gyerekeknek hirdette meg a tornát a névadó szponzor. A szülők nélkül vagy tőlük távol nevelkedő gyerekek számára a sport az egyik legfontosabb lehetőség a halmozottan hátrányos helyzetből való kitöréshez. A hazai forduló bajnokai, a budapesti Sasok csapata pedig a nemzetközi mezőnyben is végig sportszerűen, az ellenfelet tisztelve állt helyt, így a kupa Fair Play ranglistáján Kína és Egyiptom után a 3. helyen végzett.

A gyerekek közül két tehetséges játékosra a felkészülések során fel is figyeltek az akadémiák, ők a Vasas Kubala Akadémia, illetve a Felcsúti Akadémia növendékeiként folytathatják sportolói felkészülésüket.

Furcsa focipályákat kaptak a nyomornegyed gyerekei - videó

Bangkok szegények lakta részén nem sok lehetőség van a biztonságos és egészséges személyiségfejlődésre. Ahol csak volt lehetőség, focipályát építettek, a gyerekek jövőjének szimbólumaként. Jótékonysági kezdeményezésként szabálytalan alakú focipályákat építettek Thaiföld fővárosának nyomornegyedében. A pályaépítés szimbóluma, hogy a gyerekek lássák meg ott is a kitörés és a változtatás lehetőségét, ahol a hagyományos szabályok szerint nem lehetne, így legyenek kreatívak az önmegvalósításban.