szerző:
Eduline

Jelentős különbségek mutatkoznak a hazai középiskolás fiúk és lányok gazdasági-pénzügyi ismereteiben. Míg az előbbiek 42 százaléka, az utóbbiak csupán közel negyede (23 százalék) rendelkezik megalapozottabbnak tekinthető tudással a témakörben – ezt állítja egy felmérés.

Az is hasonlóan meglepő, hogy míg a középiskolás lányok átlagosan havi 12 ezer forintból gazdálkodhatnak, a fiúk kétszer ennyi zsebpénzt kapnak.

A Provident a GfK-val végzett közös felmérést a 16-18 éves korosztály körében a fiatalok gazdasági-pénzügyi műveltségét, tájékozottságát vizsgálva.

Hogy a fiúk miért teljesítettek jobban a gazdasági kompetenciákat mérő teszten, arra magyarázat lehet, hogy a felmérés szerint ők a lányoknál nagyobb arányban érdeklődnek gazdasági és közéleti hírek iránt.

A felmérés szerint a diákok fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, így az elmúlt időszakban nőtt a munkavállalási kedv a körükben: a fiúk 56 százaléka, a lányok 42 százaléka dolgozik középiskolai tanulmányai mellett.

Kapcsolódó cikkek

Sok gyerek valahogy kimarad az informatikából

Imádják a magyar diákok az osztrák egyetemeket

Hány pontot szereznétek a közgazdasági érettségin?

A lányok nagyobb arányban választanák az orvosi, egészségtudományi (15 százalék), illetve a művészeti szakokat (16 százalék), míg a fiúk az informatikai (20 százalék) és a műszaki területek iránt érdeklődnek nagyobb számban.

Érdekes, hogy míg a fiúknak csak egyharmada tervez külföldi továbbtanulást, a lányoknál magasabb, 41 százalékos ez az arány.

A lányok sokkal inkább választanák a nonprofit szférát, mint fiú társaik, 32 százalékuk szívesen dolgozna ilyen területen működő szervezetnél. A megkérdezett lányok 19 százaléka és a fiúk 12 százaléka számára volt fontos, hogy olyan munkát végezzenek, mely kreativitást igényel.