szerző:
Eduline

Az államtitkár héten tett nyilatkozatát szedte ízekre a tanárok csoportja.

©

Mint arról beszámoltunk a héten, lemondásra szólította fel Palkovics László államtitkárt a Tanítanék Mozgalom azt követően, hogy nem reagált a mozgalom kihívásra, mely egy nyilvános vitát foglalt magába. Palkovics válaszában méltatlannak nevezte a lemondatást, valamint felsorolta azokat az intézkedéseket, melyeket eddig megtett a kormány a tiltakozások óta, illetve azokat is, amelyeket már terveznek - ennek ment neki a Tanítanék, akik szerint nem bontotta ki az államtitkár az igazság minden részletét.

Például az államtitkár szerint a tiltakozások alapját adó kérdésekben már tárgyaltak - ezek a szakszervezetek által felvetett pontok voltak. A Tanítanék szerint a megfogalmazás ezért sántít, ugyanis azokon felül ők több tucatnyi (35) problémát említettek még, melynek nagy részét egyszerűen nem tárgyalta az államtitkárság.

Palkovics a nyugdíj előtt álló pedagógusok automatikus felminősítéséből kimaradókra a "sikertelenül zárult" pályázók kifejezést használta. A Tanítanék szerint ez azt jelentette, hogy a folyamat nem fejeződött be, mert megtudták a pedagógusok, hogy nem kell majd a minősítésen keresztülmenniük.

A diákok terhelésének csökkentése kapcsán Palkovics elmondta, hogy azért kell várni az alaptantervvel is két évet, mert nem lehet azt az elvet követni, hogy "innen-onnan most elvesznek öt órát". A tanítanék felhívta a figyelmet, hogy a szakgimnáziumok kerettantervének átalakításával épp ezt követte el a kormány egyetlen nyár alatt.

A kötelező öt testnevelés óra kapcsán is azt mondta az államtitkár, hogy egy felmérés szerint 78 százalékos támogatottságot élvez a mindennapos testnevelés. A tanárok felhívták a figyelmet arra, hogy olyan felmérésre hivatkozik Palkovics, amit nem ismerhetünk. Hozzátették, hogy az sem mindegy, hogy kiket és hogyan kérdeztek a felmérésben.

Mindezek mellett a Tanítanék kevesli a pedagógiai munkát segítő dolgozók béremelését, ami nem éri el az inflációt, így csupán hangulatjavító eszközként tekintenek rá. A szakképzés átalakításában a hasznos tudás átadását keveslik. A Klik költségvetését illetően pedig inkább kivárnának annak minősítésével, de hozzáteszik, az még nem dicséretre méltó, ha egy állami szerv elegendő forrással működik, hiszen ez a normál működés lenne. Hogy az 58 tankerület mennyiben van "közelebb az iskolákhoz", az azért más, mert a Tanítanék szótárában mást jelent az iskolai autonómia, aminek építésére szerintük nem válasz, hogy a továbbra is állami rendszer kicsivel dekoncentráltabb lesz.

Pukli bejelentette távozását a Telekiből

Még kitölti a hátralévő kevés idejét, de nem pályázik újra. Viszont nem marad tétlen. Már korábban felröppent a híre, hogy a Teleki Blanka Gimnázium emblematikussá vált igazgatója, Pukli István elhagyhatja az intézményt, amely a pénteken közzétett blogbejegyzése alapján bizonyossá vált.