szerző:
Eduline

Ezentúl tilos lesz azt mondani az angol iskolákban, hogy „embereld meg magad” vagy hogy „két erős fiú kellene, hogy segítsen”. A tanárok részletes listát kaptak.

©

A brit tanárok részletes eligazítást kaptak az Institute of Physicstől (IP), mely szavakat kellene betiltani az iskolaudvarokon és milyen kifejezések használata miatt kell figyelmeztetniük a diákokat – írta az mno.hu. Például nem biztathatják egymást azzal, hogy „embereld meg magad!” (man up!), mert a kifejezés hátterében érzékelhető a férfidominancia. Szintén tiltólistára került a „két erős fiú kéne, hogy segítsen”, „ez a srác olyan elegáns egyenruhában”, „a legtöbb egyetemen sokkal több a lány, mint a fiú”.

A IP arra szólította fel a tanárokat, hogy az ilyen jellegű, „szexista” nyelvhasználatot a rasszista beszédhez hasonlóan vegyék komolyan, és ehhez jelentésükben világos irányelveket adtak. Erre reagálva néhány iskola önkéntes lánycsapatokat szervezett, hogy megfigyeljék, ki használ ilyen kifejezéseket, és jelentsék a dolgot a tanároknak.

A jelentés arra kérte az iskolákat, hogy nevezzenek ki „genderbajnokokat” vezető tanárokból, akik aztán a lehető legtöbb lányt megpróbálják rávenni arra, hogy hagyományosan férfiasabbnak tartott érettségi tárgyakat válasszanak, mint például közgazdaságtant, számítástechnikát vagy fizikát. A fiúkat pedig arra fogják ösztönözni, hogy angol irodalmat, nyelveket és pszichológiát tanuljanak. Mégpedig azért, mert szerintük a „fiús” és „lányos” tárgyak sztereotípiája okozza a jelenlegi trendeket: egy fiú négyszer akkora eséllyel tesz szintfelmérő vizsgát matematikából, mint egy lány, míg a lányok kétszeres túlsúllyal vannak jelen az angol irodalom terén.