szerző:
eduline/mti

A rohamrendőrség "kisöpörte" Mexikóváros központi teréről az oktatási reformok ellen tüntető tanárok ezreit, akik egy...

A mexikóvárosi Zócalo tér
©

A rohamrendőrség "kisöpörte" Mexikóváros központi teréről az oktatási reformok ellen tüntető tanárok ezreit, akik egy héten át megszállva tartották a helyet.

A tudósítások szerint a tüntetők nagyobb része a rendőrség felvonulása láttán önként távozott a megjelölt határidő után, több százan azonban szembeszálltak a hatóságokkal, megdobálták őket és Molotov-koktélokat hajítottak rájuk. A jelentések szerint komoly sérülések nem voltak, de mintegy húsz tüntetőt őrizetbe vettek.

A tanárok szakszervezete a kedden hatályba lépett reformokat az oktatók érdekeivel ellentétesnek tartja, és hetek óta mozgósítja ellene a tagságot. Ebben az időszakban legalább tizenö nagy menet vonult végig a világ egyik legnagyobb városa, Mexikóváros központján, sokszor órákra megbénítva a forgalmat.

A Zócalo néven ismert óriási, gyarmati stílusú központi téren egy hete vertek tábort a tüntetők. A téren rendezik meg a függetlenség napi ünnepségeket, amelyek vasárnap és hétfőn esedékesek.

A mexikói oktatási reform szigorítja a tanárokkal szembeni elvárásokat, rendszeressé teszi teljesítményük mérését, továbbá korlátozza a szakszervezetek jogait. A kormányzat szerint a reform a pedagógus-szakszervezet csaknem totális ellenőrzését számolja fel az iskolai kinevezések fölött, és így megszűnhet az oktatói állások korrupción alapuló adás-vétele,, illetve öröklése. Ezt a gyakorlatot teszik felelőssé a mexikói iskolákban folyó tanítás alacsony színvonaláért. A mexikói oktatással kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.