szerző:
MTI

Továbbra is kössék a minimálbérhez a pedagógusbéreket - egyebek mellett erre kérik Orbán Viktort, a szaktárca illetékeseit és a parlamenti pártok frakcióvezetőit nyílt levélben a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke és tizenhárom neves gimnázium igazgatója.

©

Azt kérik, hogy a parlament vonja vissza a költségvetési törvény tervezetéből a pedagógusok bérezésére vonatkozó hátrányos elemeket, az Országgyűlés ne csorbítsa a pedagógusok szerzett jogait az értékálló bérezésre. Ezen felül kérik, hogy a jövőben minden, a közoktatást érintő változtatási elképzelésről folytassák le a törvényileg is kötelező egyeztetéseket az érintett kamarával, a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel. "Meg vagyunk győződve arról, hogy kéréseink nemzeti érdeket fejeznek ki, s nemcsak a pedagógusok, hanem a teljes magyar társadalom támogatását bírják" - fogalmaztak az MTI-nek szombaton eljuttatott nyílt levélben.

Az előző kormányzati ciklus oktatási reformjai között a tanári szakmát elismerő intézkedés volt az új pedagógus-bértábla minimálbérhez kötése, ami már középtávon javította volna a pedagógusok helyzetét. Rámutattak, hogy az új kormányzati periódus kezdetén nem hangzott el olyan tájékoztatás, hogy a kabinet ebben változtatásra készülne, és ezügyben - a törvényi egyeztetési kötelezettség ellenére - nem keresték meg a Nemzeti Pedagóguskart.

A törvényjavaslat elfogadása beláthatatlan következményekkel járna egy olyan helyzetben, amikor egyre jelentősebb társadalmi feladatok hárulnak erre a 160 ezres rétegre - írták. Januárban jön a feketeleves: több ezer forintot bukhatnak a pedagógusok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!