szerző:
Eduline

A gerincbántalmakkal foglalkozó szakember a The Telegraph-nak azt nyilatkozta, egyre több diák púpos vagy gerincferdült az okostelefonok miatt. A jelenségnek már nevet is adtak: SMS-nyak.

©

A hétéves diákoknál is megfigyelhető már, hogy az okostelefonok vagy a tablet felé görnyedés gerincferdülést, csigolyadeformációt és púpos hátat okoz.

A Telegraph-nak nyilatkozott James Carter orvos, aki elmondta, már ijesztő mértékben megnőtt az ilyen betegségek száma, a jelenségnek pedig már nevet is adtak: SMS-nyak.

A diákok azért mennek orvoshoz, mert fáj a fejük, ami azért van, mert gyakran hosszú órákon át természetellenes pózban görnyednek a kütyük fölé.

„A normális görbület helyett hátrafelé ívelés látható, amely fej-, nyak- és hátfájást okozhat, a deformitás végeredményben szorongáshoz, depresszióhoz, maradandó gerinckárosodáshoz vezethet” – állítja az orvos. Azt is elmondta, hogy az ezzel diagnosztizált betegek fele kisiskolás vagy tizenéves volt.

James Carter az ágyban való számítógépezést is kerülendőnek tartja, szerinte az az ideális, ha a monitor és a képernyő szemmagasságban van.