szerző:
Eduline

Az RTL Klub Híradója úgy értesült, egyes vidéki iskolákból nem engedik fel a csütörtöktől szombatig tartó Educatio kiállításra a diákokat, nehogy csatlakozzanak az oktatási rendszer elleni ma délutáni tüntetéshez.

©

Gyetvai Viktor főszervező szerint egy zalaegerszegi gimnáziumban megtiltották a diákoknak, hogy pénteken menjenek el az Educatio kiállításra, igazgatói intővel fenyegették meg azokat, akik ezen a napon hiányoznak az órákról. Egy másik iskolából olyan jelzést is kaptak, hogy kirúgással fenyegették meg azokat a diákokat, akik elmennek a tüntetésre.

Az RTL Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát is megkérdezte az esetről, aki azt mondta, ez szabad ország, aki tüntetni akar, az fog.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még csütörtökön felhívta a diákok figyelmét arra, hogy sem az osztályfőnök, sem az iskolaigazgató nem tilthatja meg, hogy részt vegyenek egy tüntetésen, és listát sem készíthetnek a tiltakozó tanulókról, viszont a hiányzást igazolni kell.

Több ezren tervezik, hogy nem mennek ma iskolába: sokan egyszerű trükkel szereznek igazolást

Több mint 13 ezer diák jelezte a Facebookon, hogy ma nem megy iskolába, helyette részt vesz a "Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért" elnevezésű tüntetésen. Igazolást azonban valahonnan szerezniük kell. A legtöbben a szüleiktől kérnek majd papírt, mások azonban kihasználják, hogy a szombatig tartó Educatio kiállítás látogatói hivatalos igazolást kapnak, amelyet minden iskola elfogad.