szerző:
Eduline

Nem Balog Zoltán, hanem Halász János államtitkár írta alá azt a miniszteri választ, amely szerint Uz Bence is...

©

Nem Balog Zoltán, hanem Halász János államtitkár írta alá azt a miniszteri választ, amely szerint Uz Bence is bekerült Nyirő József mellé a Nemzeti alaptantervbe - hívta fel figyelmünket az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mint arról szerda délután beszámoltunk, a minisztérium az egyik jobbikos képviselő, Szávay István kérdésére válaszolt ( „várható-e a kormányváltáskor beígért nemzeti fordulat a kultúrában és tudományos életben?”).  A november 15-i miniszteri válasz - amelyet az EMMI sajtóosztályának tájékoztatása szerint nem Balog Zoltán, hanem Halász János államtitkár írt alá - szerint a Nemzeti Alaptantervbe Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József mellett bekerült Uz Bence is.

„A jelenlegi kormány számos szimbolikus és gyakorlati erőfeszítést tett annak érdekében, hogy nemzeti közösségünk emlékezete erősödjék” – olvasható a válaszban. A Kövér László által támogatott újratemetése miatt nemrég az érdeklődés középpontjába került, az 1940-es évek közepén a nyilasokkal szimpatizáló Nyirő rövid i-vel írta a nevét, Uz Bence pedig nem egy író vagy költő, hanem Nyirő egyik regényhőse. A szereplő nevével azonos című regény 1933-ban jelent meg, majd 1938-ban Csepreghy Jenő rendezésében, Jávor Pállal a főszerepben játékfilm is készült a műből.

Az erőforrás-minisztérium sajtóosztálya szerint "hetente több tucat kérdés érkezik az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyekre a tárca parlamenti államtitkársága készíti el a válaszokat", a miniszter azokat csak indokolt esetben látja, ilyenkor látja el saját kézjegyével a válaszokat. "A válaszlevélben nyilvánvalóan egy elírás történt, amelyet sajnálunk, s javítva hamarosan ismét megküldünk a címzettnek" - írták.