szerző:
Eduline

Igazgató nélkül kezdi a tanévet a Szigetvári Zrinyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola.

A Szigetvári Zrinyi Miklós Gimnázium
©

Igazgató nélkül kezdi a tanévet a Szigetvári Zrinyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola. Az iskola dolgozói nyílt levélben kérnek tájékoztatást a helyi tankerületi igazgatótól arról, hogy a tantestület elsöprő többségének támogatása és Hoffman Rózsa korábbi ígérete ellenére miért nem vezetheti tovább a volt igazgató az intézményt. A szülők eközben aláírásgyűjtésbe kezdtek Szabó Attila mellett, többen pedig már azt is jelezték, hogy a bizonytalan helyzetben inkább a 30 kilométerre lévő Pécsre küldik gyerekeiket - írja a hvg.hu.

Szabó 2008 óta a középiskola igazgatója, megválasztása után Kalapáti Attila Ádámnak, a tankerület jelenleg igazgatójának távoznia kellett igazgatóhelyettesi posztjáról. Szabó szerint ez lehet az oka, hogy Kalapáti a pályázat érvénytelenítését ajánlotta az oktatási államtitkárnak. Ami meg is történt, annak ellenére, hogy a köznevelési államtitkár korábban úgy nyilatkozott: a második ciklusukat megkezdő igazgatók automatikusan elnyerik a hosszabbítás jogát, amennyiben legalább a tantestület kétharmada támogatja őket. Majdnem száz iskolában indul igazgató nélkül a tanév: a részleteket itt találjátok.

Igaz, 2009-ben a kistérség összes oktatási intézményét egy egységbe vonták össze, amelyben Szabó a középiskola igazgatójaként a főigazgató-helyettesi pozíciót kapta. Az iskolakomplexum élére májusban írták ki a pályázatot, az eddigi vezetési szerkezettől eltérő módon: a főigazgatói posztot megszüntették, és összevonták a középiskola igazgatói posztjával. Két pályázat érkezett: az egyik Szabóé, amelyet a tantestület 80 százaléka támogatott. A másik jelölt Reichmesz Ádám volt, aki 2008-ban is pályázott az igazgatói posztra.

Igazgató hiányában az igazgatóhelyettesek vezetik tovább ideiglenesen az iskolát, akiket a helyi tankerületi igazgató nevezhet ki. Egyiküket Kalapáti az augusztus 21-ei tanévkezdő tanári értekezleten le is váltotta, és helyére egy olyan pedagógust nevezett ki, akinek bár a végzettsége megvan a poszt betöltéséhez, tapasztalattal még nem rendelkezik. Balatonalmádiban egy újonnan kinevezett tanár vezetheti szeptembertől a két tannyelvű gimnáziumot: erről itt olvashattok.