szerző:
MTI

Az amerikai iskolákból évek óta igyekeznek a sok cukrot, sót és zsiradékot tartalmazó üdítőitalokat és...

©
Az amerikai iskolákból évek óta igyekeznek a sok cukrot, sót és zsiradékot tartalmazó üdítőitalokat és hamburgerféléket kitiltani, mert úgy vélik, a gyerekek elhízása az iskolákban könnyen elérhető, egészségtelen tápanyagoknak köszönhető. Egy vizsgálat kimutatta, hogy ez tévedés.

Az Egyesült Államok a kövérek országa lett, az elhízás pedig már gyermekkorban kezdődik. A legújabb statisztikai adatok szerint az amerikai iskolákban az utolsó negyven esztendőben a kövérek száma megháromszorozódott. A média az utóbbi időben sokat foglalkozott azzal, hogy az iskolai büfék és a cukros üdítőitalokat kínáló automaták bevétele az iskola gazdasági nyeresége, ezért az intézményi vezetés erősen érdekelt ebben az üzletben.

Jennifer Van Hook, szociológiai és demográfiai professzor és tanítványa, Claire Altman azt vizsgálta, talál-e összefüggést a tizenévesek iskoláiban az eladott egészségtelen ételek és italok, valamint a gyerekek elhízása között.

A vizsgálat 1998-1999-ben indult az amerikai óvodákban. A kutatók ebből a gyermekközösségből emeltek ki csaknem húszezer ötödik osztályost, akik 2003-2004-ben 10-11 évesek, illetve nyolcadikost, akik 2006-2007-ben 13-14 évesek voltak. Megvizsgálták, hogy az egyes iskolák milyen arányban kínálták a cukros üdítőket, illetve chipseket és hamburgereket.

A fiatalabb korosztályok iskoláiban a hizlaló ételek a tanintézetek 60 százalékában voltak jelen, a nyolcadikosok iskoláinak 86 százalékában. Ennek ellenére a túlsúlyos és kövér gyerekek aránya nem különbözött. Valójában a tényleges eredmény fordítottnak bizonyult: a súlytöbblet az ötödikesek körében 39 százalékos volt, a nyolcadikosoknál 35 százalék.

A vizsgálat eredményeit a Sociology in Education szakfolyóirat közölte. Van Hook professzor hangsúlyozta, hogy a gyerekek elhízását nem az iskolai büfék választéka okozza. Az iskolában a tanulóknak nincs sok ideje enni, a veszélyes, állandó majszolást jelentő időszak otthon a TV előtt, vagy a számítógépes játék közben van, kiváltképp, ha a szülői példát is a folyamatos evés jelenti.