szerző:
eduline/mti

Több neuralgikus pontot is hozhat az új tanév Galló Istvánné szerint, ezek között említhető a szakképzési rendszer átalakítása, a Klik adósságai, a tanárok etikai kódexe is.

©

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, kérdéses, az új tanév boldog lesz-e. Mert bár a kormány szerint minden készen áll, a PSZ ezt nem így látja.

A szakképzés átalakítása például komoly problémákat vet fel, mert még számos fontos rendeletet csak most egyeztetnek ezek kapcsán. Sőt, egyelőre azt se lehet tudni, mennyi pénzt vihetnek el a Klik költségvetéséből. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ súlyos adósságokkal küzd – erről az Eduline is beszámolt – és egyáltalán nem tudta megoldani azokat a problémákat, amiért létrehozták. Gallóné szerint az iskolaközpontok létrehozása és a kilenc évfolyamos iskola bevezetése azt jelenti, hogy radikális iskolabezárások jöhetnek.

A PSZ csak akkor támogatja a kilenc éves iskolát, ha a középiskolák évfolyamainak számát nem befolyásolja. Feltételeik között szerepel, hogy az alsó tagozat ideje egy évvel nő, az első öt évfolyamon pedig képességfejlesztő nevelés folyjon, amellett, hogy radikálisan csökkentik a tananyagot. A tanuló és a szülő a kilencedik évfolyamon választhassa meg, hogy az általános iskola után milyen intézménytípusban kívánja folytatni tanulmányait.

Kitért arra, hogy a mindennapos testnevelés most már mind a 12 évfolyamon működik, de a feltételei továbbra sem adottak. Pozitívum, hogy a bérek ha minimálisan is, de nőnek, átlagosan 6-10 ezer forint többlettel számolhatnak a pedagógusok az életpálya alapján.

Szeptember 15-ével 25 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak a Kliknél dolgozó, oktatás-segítő technikai alkalmazottak. Jelezte: Pedagógus I-be sorolják az oktató-nevelő munkát segítő, pedagógus végzettségűeket. Súlyos probléma azonban, hogy a pedagógus végzettség mellett más felsőfokú végzettséget nem ismernek el.